Nederlandse prof wil xtc legaliseren: "Roken is veel schadelijker"

De Nederlandse professor Wim van den Brink vindt dat de drug xtc moet worden gelegaliseerd. Hij zegt dat naar aanleiding van de dood van drie mensen die overleden na inname van de drug op het Amsterdam Dance Event (ADE).

Van den Brink is hoogleraar verslavingszorg aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, en dus niet de eerste de beste. Na het incident op het dance-evenement gaan in Nederland stemmen op om druggebruik strenger aan te pakken, maar van den Brink vindt dat naïef. "Wanneer is dat gelukt, strenger verbieden, zodat mensen niet meer gebruiken?", vraagt hij aan het Amsterdamse nieuwsmedium AT5. "Kent u een voorbeeld? Ik niet."

Harddrug

Van den Brink vindt het grootste gevaar van xtc de illegaliteit, omdat gebruikers zo niet weten wat de pilletjes precies bevatten. Hij ziet dus oplossing in de legalisering van xtc, dat nu geldt als harddrug. Onterecht, vindt de prof. "Roken, heroïne en cocaïne zijn veel schadelijker als je kijkt naar risico op verslaving en breinschade. Cannabis is lichter en uit de meeste analyses blijkt dat xtc nog lichter wordt ingedeeld." De hoogleraar vindt dat roken eerder als harddrug moet worden beschouwd dan xtc: "Elk jaar hebben we 20.000 doden ten gevolge van het roken."

Politiek

Werk aan de winkel dus voor de politiek: "We zitten op de automatische piloot: we verbieden gewoon", legt van den Brink uit. "We moeten dat heroverwegen, en op basis van feiten, niet op basis van gevoelens en niet op basis van vooropgestelde ideeën over wat gevaarlijk is, of wat niet goed is. Niet gewoon maar doorhobbelen op het politieke pad waar we al jaren op zitten."

Lees meer