Hier is maatregel nummer 13 in de strijd tegen terrorisme: Saoedi-Arabië ontvrienden

Onze grootste vijand Islamitische Staat heeft verrassend veel overeenkomsten met onze coalitiepartner en trouwe bondgenoot Saoedi-Arabië. De Saoedi’s zijn bovendien al jaren, en nog steeds, zowat de grootste financiers van het jihadistisch terrorisme. Ze ontvrienden en stoppen met hen wapens te verkopen zou dus een mooi signaal zijn als we echt ernstig zijn over het stoppen van jihadistische terreur.

De afgelopen twee weken zijn in Saoedi-Arabië tien mensen onthoofd. Vorig jaar waren er het in totaal negentig, met een triest record in augustus, toen negentien mensen hun hoofd verloren. Er zaten een aantal moordenaars bij, maar dat was een flinke minderheid.

Bezit van cannabis, homoseksualiteit, tovenarij, hekserij (echt) en het beledigen van de islam waren de belangrijkste misdrijven. Onder dat beledigen van de islam valt het als vrouw rijden met een auto, het openen van een online forum en het dissident gebruiken van Twittter. In twee gevallen volstond het om de vader te zijn van zo’n overtreder om je hoofd te verliezen. 

Saoedi-Arabië heeft immers niet één maar twee exportproducten: olie en onverdraagzaamheid. Midden-Oosten-specialist en mensenrechtenactivist David Keyes, die schrijft onder meer voor The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, Foreign Policy en Reuters, zegt dat ongeveer iedereen met wie hij de afgelopen tien jaar heeft gesproken tot dezelfde conclusie komt: “Saudi Arabia is the root of all evil. Everywhere one looks, the fruits of Saudi-backed extremism are clear.”

"Stuitende hypocrisie"

“Het verschil tussen de manier waarop we naar Saoedi-Arabië en die waarop we naar IS kijken is van een stuitende hypocrisie", zegt Jan Jaap de Ruiter, columnist en arabist aan Tilburg University. "Ze lijken eigenlijk sprekend op elkaar. In beide staten mogen vrouwen bijna niets. Niet autorijden en alleen volledig bedekt de straat op. In principe mogen ze niets zonder toestemming van een man.” En: “Een aanstormende ‘Staat’ die hoofden afhakt moet tegen elke prijs worden bestreden, maar een gevestigde staat die hoofden afhakt wordt 'zeer gewaardeerd' als economische partner en als bondgenoot om een extremistische vijand te bestrijden.”

Islamoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen Joas Wagemakers ziet wel een paar nuances. “Saoedi-Arabië is een soevereine staat die doodstraffen uitvoert, maar die door de VN kan worden aangesproken. IS kun je nergens op aanspreken. Daarnaast is onthoofden in Saoedi-Arabië echt een vak, uitgevoerd door een professioneel iemand met een groot zwaard. Bij IS snijdt iemand gewoon op grove wijze het hoofd af van journalisten of hulpverleners die niets verkeerds hebben gedaan. Zowel inhoudelijk als de wijze waarop verschilt het van elkaar, maar goed, het blijft in beide gevallen onthoofden.”

Fatwa tegen sneeuwpoppen

De onthoofdingen zijn nog maar het topje van de ijsberg: de gevangenissen zitten vol met overtreders van de sharia. Kritiek op de koning staat gelijk met gemarteld worden. Politieke dissidenten, maar ook vrouwen die met de auto rijden of zich “te verleidelijk gedragen naar mannen". Het neemt zo’n absurde vormen aan dat het lachwekkend wordt . Niet dat we ermee zouden moeten lachen, maar vorige week sprak een hoge geestelijke en vertrouweling van de koning er nog een fatwa uit tegen sneeuwpoppen. Sheikh Mohammed Saleh al-Munajjid preciseerde dat het maken van beelden van alles wat een ziel heeft verboden is, ook uit sneeuw.

Maar jammer genoeg blijft het niet bij sneeuwpoppen. De hoogste religieuze autoriteit, de Grote Moefti, Abdul-Aziz ibn Abdullah Al ash-Sheikh, benoemd door de koning, riep onlangs nog op om alle christelijke kerken plat te branden. Dat was iets wat de profeet op zijn doodsbed nog had gevraagd, beweerde de Moefti. In 2012 vaardigde hij een fatwa uit die het perfect legaal maakt voor volwassen mannen om te trouwen met meisjes vanaf twaalf jaar. De Moefti heeft al wel terroristische aanslagen veroordeeld, zij het alleen als de slachtoffers moslims zijn of onder de bescherming van moslims staan. 

Eind augustus veroordeelde hij ook Islamitische Staat. De Amerikaanse president Obama was toen langs geweest en het moest wellicht even, als pasmunt voor de hulp van de Amerikanen en van ons, want het uitbreidend kalifaat van IS baart de Saoedische koning Abdullah grote zorgen. In Saoedi-Arabische schoolboeken staat letterlijk dat alle joden afstammen van varkens en apen. Het is christenen verboden om een kruisje rond hun nek te dragen en wie een bijbel in zijn bezit heeft in Saoedi-Arabië, wacht zware straffen.

Belgische wapens

Terwijl intolerantie een groot exportproduct is van de Saoedi’s, hebben wij er ook eentje. In de periode 1998-2012 heeft België voor meer dan 2 miljard euro wapens geleverd aan Saoedi-Arabië. Het koopt gemiddeld een zesde van alle wapens die in ons land worden gemaakt en het is daarmee na de VS de grootste klant voor België. Dat is belangrijk, want het gaat verder dan je denkt.

Saoedi-Arabië steunt al decennia groeperingen waar wij uiteindelijk tegen moeten gaan vechten en die ook bij ons aanslagen komen plegen. Van de Mudjahedin in het Afghanistan van de jaren 80, de taliban in het Afghanistan van de jaren 90, de meest extremistische strijders in Bosnië en Kosovo in de jaren 90, tot het Islamistisch Front in Syrië vandaag: steeds opnieuw komt Saoedi-Arabië terug als financierder en leverancier van militaire steun. 

Geld uit de golf

Met Islamitische Staat is het niet anders. We weten ondertussen al meer dan een half jaar dat het geld om Islamitische Staat op te starten via Koeweit uit voornamelijk Qatar en Saoedi-Arabië kwam. “Iedereen weet dat het geld via Koeweit gaat en uit de Golf komt”, zegt Andrew Tabler van het Washington Institute for Near East Policy.

In 2012 al riep de Amerikaanse buitenlandminister John Kerry prins Bandar bin Sultan, hoofd van de Saoedische inlichtingendienst en voormalig ambassadeur in Washington, op het matje. Bin Sultan wordt algemeen gezien als de man die de campagne om de Syrische president Assad te verwijderen in de gang stak. Kerry kreeg als antwoord dat hij de boom in kon. Want waar waren Amerika en Obama toen Assad chemische wapens gebruikte tegen Moslimbroeders? In de zomer van 2013 nam Saoedi-Arabië de financiering van de Syrische rebellen bijna volledig over van Qatar, tot dan de grootste geldschieter.

En er werd niet alleen geld gegeven, op dat moment kwamen de meeste Syriëstrijders uit Saoedi-Arabië. In de moskeeën werd opgeroepen om Assads regime te beëindigen. De reden: de wahhabisten, en hun puriteinse vorm van islam die heerst in Saoedi-Arabië, hebben al sinds de achttiende eeuw, toen ze een alliantie sloten met het de Dynastie van Saoed om samen het Arabisch schiereiland te veroveren, een obsessie tegen sjiieten. Die vijandigheid tegen de sjiieten zorgde in 1979 voor de hele sterke alliantie tussen de VS, Pakistan en Saoedi-Arabië, toen Ayatollah Khomeini van Iran een sjiitische theocratie maakte en de Sovjets Afghanistan binnenvielen. Die alliantie blijft nog steeds overeind, ondanks wat nu volgt.

28 geheime pagina's

Het al-Qaida dat de aanslagen van 9/11 pleegde was voor het grootste stuk een Saoedische affaire. Op één na kwamen alle daders uit Saoedi-Arabië. Osama bin Laden had zelfs banden met het Saoedische koningshuis. Er zijn nog steeds 28 pagina’s uit het grote rapport over die aanslagen niet vrijgegeven door de Amerikanen, omdat ze bewijzen dat de hele aanslag gefinancierd werd vanuit Saoedi-Arabië.

Uit een Wikileak weten we dat Hillary Clinton in 2009 schreef: “Saudi Arabia remains a critical financial support base for al-Qa’ida, the Taliban, LeT [Lashkar-e-Taiba in Pakistan] and other terrorists groups.” In dat document zei Hillary ook letterlijk dat de Saoedi’s alleen tegen al-Qaida optreden als ze een bedreiging op eigen bodem vormen.

Erg cynisch

Het punt is dat het anti-sjiitische Islamitische Staat zonder de financiële steun van Saoedi-Arabië nooit de middelen zou hebben gehad die het in positie bracht om zowel tegen het regime van Assad als tegen het Free Syrian Army te gaan vechten. En dat gaat op voor alle miserie sinds lang. Zonder financiering en wapens van Saoedi-Arabië zou er geen al-Qaida geweest zijn, of tenminste geen al-Qaida dat aanslagen in New York kon plegen.

Het is allemaal erg cynisch: IS bestaat zoals het is door de Saoedi’s. Toen ging het total loss en werd het een bedreiging voor de Saoedi’s, en op dat moment besloot het Westen in coalitie te gaan bombarderen. Tot dan was het vreselijk conflict in Syrië en Irak voor IS een affaire van afrekenen met sjiieten en andere niet-soennieten in de regio, maar niet daarbuiten. 

Lees meer