IS onthoofdt een van de twee Japanse gijzelaars

Islamitische Staat heeft een van de twee Japanse gijzelaars onthoofd. Dat beweert de andere Japanse gevangene in een nieuwe video van de terreurorganisatie. In de video, waarvan de echtheid nog onderzocht wordt, stelt IS ook nieuwe eisen.

In een dinsdag verspreide video dreigde Islamitische Staat er nog mee de Japanners Kenji Goto, een 47-jarige journalist, en Haruna Yukawa, een 42-jarige aan lager wal geraakte zakenman, te doden als Japan niet binnen de 72 uur 200 miljoen dollar zou betalen. Japan had eerder ruim 172 miljoen dollar geschonken aan de landen die in het Midden-Oosten strijden tegen IS, een bedrag dat diende voor niet-militaire hulp. 

Gisterenochtend (onze tijd) verliep de deadline, waarop IS waarschuwde dat het aftellen begonnen was. Op dat moment zeiden Japanse woordvoerders nog altijd geen contact te hebben gehad met de ontvoerders. En vandaag is er een nieuwe video, waarin Goto beweert dat zijn medegevangene onthoofd is. In tegenstelling tot de vorige executies laat IS deze keer geen beelden zien van de onthoofding. Maar Goto houdt wel een foto vast van het onthoofde lichaam van Yukawa.

Islamitistiche Staat is naar eigen zeggen bereid om Goto te ruilen voor "hun zuster" Sajida al-Rishawa, een vrouwelijke terrorist die in Jordanië in de cel zit omdat ze een zelfmoordaanslag plande op een hotel. De Japanse regering is in spoedzitting bijeen, en eist dat Goto onmiddellijk vrijgelaten wordt.

Lees meer