Japan reageert woedend na onthoofding tweede gijzelaar

Ook de tweede Japanse gijzelaar, journalist Kenjo Goto (47), is onthoofd. Dat is is te zien op een video die heel erg lijkt op de vorige video's. De authenticiteit ervan is nog niet vastgesteld, maar Japan gaat ervan uit dat het echt is. Tot gisteren werd nog geprobeerd om Goto vrij te krijgen, samen met een Jordaanse piloot, Lt Kasabeh. Over zijn lot is niets bekend.

In een video die afgelopen dinsdag werd vrijgegegeven werd gezegd dat de Japanse journalist en de Jordaanse piloot nog maximaal 24 uur te leven hadden. Even later werd de deadline verlegd naar 'donderdag tegen zonsondergang', waarbij de Japanse gijzelaar zou worden vrijgelaten als Jordanië de Iraakse militant Sajida al-Rishawi zou vrijlaten in ruil.

Jordanië vroeg echter ook de vrijlating van zijn piloot, wat de onderhandelingen waarschijnlijk deed vastlopen. Gisteren (zaterdag) werd de video van de onthoofding dan vrijgegeven, over het lot van de Jordaanse piloot is niets bekend. 

Volgens BBC-correspondent Kevin Connolly zou IS de Jordaanse piloot kunnen aanzien als een gijzelaar van hoge waarde, gezien zijn rol in de luchtaanvallen. De prijs voor zijn vrijlating zou dan ook zeer hoog zijn. 

Japan is woedend

Toen de organisatie Islamtische Staat (IS) dreigde met de onthoofding van twee Japanse gijzelaars, reageerden de Japanners nog met grappen op Twitter. Nu ze alletwee met een week verschil ook echt onthoofd zijn, is de sfeer anders: de Japanse regering reageerde woedend en belooft er alles aan te doen om de verantwoordelijken voor de rechtbank te krijgen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk veroordeelden de onthoofding. 

"Wij zullen niet toegeven aan terrorisme", aldus de Japanse premier Shinzo Abe. Hij beloofde meteen ook de steun aan de landen die IS proberen te bestrijden uit te breiden. 

Die steun is voor IS meteen de reden om Goto en de eerste gijzelaar, Haruna Yukawa, om te brengen. Beetje wrang detail: Kenjo Goto reisde in oktober naar Syrië in een poging om Haruna Yukawa vrij te krijgen. "Hij deed het uit vriendelijkheid, en met veel moed", legde zijn moeder Junk Ishido uit. 

Bron: BBC

Lees meer