Brand in kinderdagverblijf, tientallen doden en gewonden

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Antwerpen, 13 uur In het pas geopende kinderdagverblijf de suikerspin, aan de Waalse kaai is van middag een zware brand uitgebroken. 

Het aanwezige personeel heeft met risico van eigen leven geprobeerd al de kinderen te redden, maar gelet op het karige kader dat door de regelgever is opgelegd, hebben deze moedige mensen twee kamers niet kunnen ontruimen. Daar zijn ook al de slachtoffers gevallen.

 

De brandweer was direct aanwezig, maar de uitslaande brand was zo hevig dat de brandweermensen het gebouw niet direct konden betreden.

De voorziening was volledig in orde met alle wettelijke normen. De brandweercommandant die de blusoperatie leidt verklaarde dat hijzelf de inspectie van het gebouw heeft gedaan en er zeker geen gebrek of een tekortkoming was in de veiligheid. De controle was nog geen maand geleden gebeurd.

Waar de brand is uitgebroken en wat de oorzaak was, is niet geweten, De officier bevestigde dat de brand  hevig en uitslaand was. Hij zei dat het personeel het rampenplan, aanwezig in de opvang (en opgelegd door de overheid) punctueel heeft gevolgd, maar ze waren met te weinig personeel om al de kinderen tijdig te evacueren. Toen de brandweer aankwam was het vuur te hevig om nog toegang te krijgen tot het gebouw.

 

Verzorgster Annick Vervoort vertelt : Onze planning is zo opgevat dat er tussen de middag 1 verzorgster op 14 kinderen is, de andere verzorgsters kunnen dan gaan eten. Twee van onze collega’s waren op het moment dat de brand uitbrak naar buiten om een broodje te halen. Toen ze terugkwamen was het al te laat. De laatste twee slaapkamers van de baby’s konden wij niet meer ontruimen. Er waren nog wel buren die geholpen hebben, maar die weten niet hoe de lay-out van het gebouw in elkaar zit. Het gebouw stond binnen de twee minuten vol met rook, en als je de weg niet kent dan kom je niet ver.

Wij hebben de noodprocedure gevolgd, maar zoveel kinderen, die zelf ook niet kunnen lopen, konden wij niet evacueren. Moesten onze collega’s er zijn geweest, dan waren die twee laatste kamers wel degelijk geëvacueerd geweest. Ik heb mijn beide handen verbrand en mijn broek is verschroeid, maar er was niets meer aan te doen. Ik kon niet meer verder omwille van de rook en  de vlammen. Marie, mijn collega en mede-eigenaar is nog binnen, ik weet niet of ze het heeft overleefd.

Wij hebben Kind en Gezin op de hoogte gebracht van deze ramp.

De verslagenheid is groot. Slachtofferhulp is ter plaatsen om zowel de ouders als de twee overblijvende verzorgsters bij te staan. 

Het was maar een oefening

Tijdens de jaarlijkse terechte evacuatieoefening bleek dat er twee slaapkamers niet tijdig ontruimd werden. De voorgestelde rook en vuurontwikkeling was te groot

De vraag werd gesteld of de ouders hiervan op de hoogte moesten zijn?  

Moeten de verzorgster op voorhand beslissen welke bedjes wel en welke bedjes niet geëvacueerd zullen worden?

Deze vraagstelling is cynisch en haast ongepast, ik weet het, maar als het moment er is en deze realiteit zich aandient, dan zullen de paraplu's van de overheid opengaan en zullen de verzorgsters voor een onmogelijke taak staan.

De overheid geeft maar budget voor 1 verzorger op 14 baby's tussen de middag, dat is de realiteit al het overige is maar windowdressing om vooral niet verantwoordelijk te zijn. Nog meer verplichtingen om het falend overheidsbeleid te maskeren is niet de oplossing. 

Al  een geluk dat er maar 1 huis op de 100 om de 100 jaar volledig afbrandt. Het is in Vlaanderen nog niet echt voorgevallen, zo'n brand, wij zullen nu maar hopen dat het nooit zal voorvallen.

lees ook :

Stress in de crèche, een nuance

Is de kinderopvang  in Vlaanderen kwalitatief?

Sociaal is een merknaam en geen realiteit in de kinderopvang

Deel deze bijdrage op uw sociale mediapagina en reageer hieronder, zodat dit item veel meer kan zijn dan enkel een aanklacht over hoe het niet moet zijn.