Almaci geeft Antwerpse fakkel door aan Van Besien "uit liefde voor Antwerpen"

Meyrem Almaci wil zich volledig concentreren op haar taak als voorzitter van Groen. Daarom geeft ze haar post van Antwerpse fractieleider door aan ex-partijvoorzitter Wouter Van Besien. "Uit liefde voor Antwerpen", zegt Almaci op hun persconferentie. 

Partijvoorzitter Meyrem Almaci geeft de Antwerpse fakkel van fractieleider door aan de oud-voorzitter Wouter Van Besien, zodat ze zich volledig kan concentreren op haar taak als voorzitter. "Full-time uitdagingen vereisen een full-time voorzitter", zegt ze. Bovendien zegt ze dat Antwerpen een erg belangrijke stad is en die verdient beter dan een half-time fractieleidster. "Antwerpen is te belangrijk voor Groen, en verdient een fractieleider die de volledige aandacht kan besteden aan een alternatief beleid."

Heel opvallend is de wissel niet, de Groenen zijn geen voorstanders van overlappende bevoegdheden en Almaci staat erom bekend dat ze een evenwicht tussen werk en gezin probeert te bewaren. De timing daarentegen kon niet beter. Net nu sp.a in Antwerpen voor een groot vraagteken staat over hoe het nu verder moet nadat hun fractieleidster Yasmine Kherbache haar functie opgeeft. 

Van Besien wil de Antwerpse politiek nieuw leven inblazen en is onder het motto "het kan anders" onmiddellijk erg hard voor het huidige gemeentebestuur onder leiding van Bart De Wever (N-VA). "Antwerpen verdient beter. Het is tijd voor een kentering van beleid, samen met iedereen in Antwerpen die die nieuwe ideeën naar voor brengt", zegt Van Besien. Hij maakt onmiddellijk duidelijk welke dingen hij wil veranderen in Antwerpen: een overkapping van de ring, de oevers van de Schelde gebruiken als "ereplaatsen" in plaats van die te gebruiken als parking, meer investeren in toekomstgerichte industrie en inzetten op de positieve kant van diversiteit. "Het is onze ambitie om de vele Antwerpenaren te verenigen en de eerste woordvoerder te zijn van iedereen die gelooft dat het anders kan", stelt hij. 

Uitdager De Wever in 2018

Vanochtend kopten Het Laatste Nieuws en De Morgen met het nieuws dat Wouter Van Besien de uitdager wordt van Bart De Wever bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat nieuws bevestigt de partij niet. "Dat Van Besien de uitdager wordt van De Wever in 2018 is een interpretatie van die journalist, daar is nog niets over gezegd", zegt woordvoerder Jonas Dutordoir. 

Lees meer