10 problemen met Rock Werchter 2015

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Met Mumford & Sons werd er maandag een, volgens de eigen mededeling van de organisatie, laatste headliner toegevoegd aan het programma van Rock Werchter 2015. Een verrassende keuze, maar zeker ook omstreden. Ondertussen laait ook de kritiek over de eerder zwakke affiche weer luid op, zeker in combinatie met de alweer gestegen ticketprijzen. Onze stelling is: Rock Werchter zit in een identiteitscrisis. We lijsten 10 problemen op:

1. Roeien met de riemen die je hebt

Als eerste punt moet er opgemerkt worden dat de affiche nog niet compleet is (er komen nog zo’n 25 namen aan) en dat de meubelen dus nog gered kunnen worden. Een organisatie van een festival moet roeien met de riemen die ze hebben. De wishlist van Rock Werchter zal er allicht anders hebben uitgezien dan wat er uiteindelijk binnen te halen viel. Spelen daar mee: het beschikbare budget en uiteraard ook de eisen van een bepaald artiest (zoals bijvoorbeeld een band die enkel in headlinerspots wil spelen), de gages en uiteraard ook de agenda van de bands zelf. 2015 blinkt overigens in het algemeen niet uit in kwaliteit op dat gebied. De ogen zijn nu gericht op Glastonbury en Pukkelpop.

Cover image
Alt-J heeft geen headliner op Rock Werchter. Wel op andere festivals.

© Rock Werchter

2. Festival gebukt onder eigen grootte

Het jaarlijks gezeur over de (gestegen) ticketprijs keerde ook nu weer terug terwijl Rock Werchter op internationaal vlak niet buitensporig duur is. Het Engelse Latitude Festival heeft hun affiche bekend gemaakt en daar headlinen Alt-J en Noel Gallagher’s High Flying Birds, naast Portishead. Twee namen die ook op Rock Werchter staan, maar niet in een headlinerpositie. De prijzen voor dat festival zijn niet noemenswaardig lager. Ons punt? Rock Werchter gaat gebukt onder hun eigen grootte en perceptie van te dure tickets. Het is niet de prijs die te wensen overlaat, maar wel de algemene invulling van de affiche.  

Cover image
Speciaal voor Foo Fighters werd Rock Werchter een weekje vervroegd.

© Rock Werchter.be

3. Nieuwe data

De grootste verrassing van dit jaar blijft toch de verschuiving van het festival. Traditioneel vindt Rock Werchter plaats van donderdag tot zondag in de week waarin de 1e juli valt. Volgens de traditie zou Rock Werchter in 2015 dus moeten hebben plaatsvinden van donderdag 2 tot zondag 5 juli. Dit jaar echter vindt Rock Werchter een weekje eerder plaats, van donderdag 25 tot zondag 28 juni.  Eén weekje, maar een wereld van verschil voor vele studenten die momenteel hun examenrooster nog niet kennen en in die periode in volle examenperiode zitten. Daar Pukkelpop traditioneel binnen de periode van de tweede zit valt, moet de festivalganger die niet naar Tomorrowland wil of kan (het is al tijden uitverkocht) al naar het buitenland uitwijken. De reden voor de verplaatsing heet Foo Fighters. Rock Werchter wilde hen dit jaar erg graag strikken. Terecht, zo blijkt, want de dag waarop Foo Fighters zullen aantreden is de enige dag die momenteel al uitverkocht is. Bovendien geeft het festival met de boeking van de Foo Fighters criticasters die zeuren over de herhaling op de affiche lik op stuk, want het is nog maar de derde passage van Foo Fighters en de eerste keer dat ze op de affiche staan sinds 2005. 

Cover image
Pharrell Williams is één van de nieuwe namen op de affiche.

© rockwerchter.be

4. Herhaling vermijden

Doen ze goed dit jaar. Mumford & Sons is voor de eerste keer headliner en is er nog maar voor de tweede keer bij, Pharrell Williams staat voor de allereerste keer op de affiche, Lenny Kravitz was de laatste keer headliner in 2004 en de vorige passage van Muse op het eigenlijke festival (en dus niet op Werchter Boutique, 2013) dateert van vijf jaar geleden.

Cover image
Lenny Kravitz mocht in 2008 niet headlinen, nu weer wel. 

© rockwerchter.be

5. Middelmatige headliners

Het is de middelmatigheid van die headliners die velen tot klagen noopt.

Voor Mumford & Sons komt de headlinerpositie te vroeg, maar kadert in de zoektocht van het festival naar een nieuwe vijver headliners. De groep heeft vandaag echter amper twee platen uit, een derde is op komst. Ter vergelijking met de andere headliners: Foo Fighters brachten vorig jaar hun achtste album uit, Lenny Kravitz zijn tiende en Muse brengt met ‘Drones’ nog voor de zomer hun zevende album uit.

Lenny Kravitz is nog zo’n omstreden headliner, maar dan in de andere richting. Met The Chamber had hij weliswaar een hitje te pakken, maar de algemene teneur rond Kravitz is toch dat hij belegen is. In 2008, zijn vorige passage, mocht hij Rock Werchter niet afsluiten en was hij co-headliner voor R.E.M. Lenny heeft dus een upgrade gekregen en dat ondanks de erg lauwe recensies na zijn passage in het Sportpaleis vorig jaar. 

Cover image
Dotan wordt door zowel StuBru als MNM doodgeknuffeld en is dus veilig.  

© rockwerchter.be

6. De veilige gulden middenweg

Opvallend is de veilige manier van programmeren waar Rock Werchter jaar na jaar sterker naartoe lijkt te gaan. Het lijkt wel de bedoeling om vooral niemand voor het hoofd te stoten, waardoor je met een grijze massa van middelmatigheid overblijft. Rock Werchter wil anno 2015 de Studio Brussel-luisteraar naar zich toetrekken die zich bevredigd voelt door de dagprogrammering van de zender, maar wil tegelijkertijd ook de MNM-luisteraar niet afschrikken. En dus wordt er gezocht naar namen die de beide groepen kunnen aanspreken, naar een gulden middenweg. Christine And The Queens, Oscar And The Wolf, The Script, James Bay, Dotan, Hozier, Sam Smith, Years & Years, Pharrell Williams, Ben Howard, Of Monsters And Men en – zij weer – Mumford & Sons zijn daar de duidelijkste voorbeelden van. Een naam als Björk, Beck of The Strokes is dan ook te gevaarlijk geworden.

Cover image
Op Rock Werchter is vooral te zien wat je elders al eerder kon zien. 

© Rockwerchter.be

7. Te traag

Idealiter zou een festivalaffiche je moeten doen watertanden naar het komende concertnajaar. Een idee geven van wat er nog allemaal te beleven zal zijn in de volgende maanden. Dat is dit jaar niet zo. 38 van de 51 namen (zo’n 3/4e) die momenteel op de affiche van Rock Werchter staan, zijn in 2014 – festivalzomer of najaar -  of in het voorjaar van 2015 al te zien geweest in België. Rock Werchter is een herhalingsoefening op wat al geweest is. FKA Twigs bijvoorbeeld stond vorige zomer al op Pukkelpop en in oktober in de AB. Een tweede optreden in AB in maart werd geannuleerd. 

Cover image
Oscar & The Wolf is één van de weinige Belgen die de affiche nog halen. 

© rockwerchter.be

8. De Belgen

Voor de Belgen valt er niet veel meer te rapen op Rock Werchter, tenzij je ook al in het buitenland iets te betekenen hebt. Stromae, dEUS en Soulwax zijn drie voorbeelden van Belgen die in het verleden hoog op de affiche zijn geëindigd, vandaag staat de teller Belgische bands op de affiche op amper twee: Balthazar en Oscar And The Wolf. Als Belgische band die niet op het allerhoogste schavot staat, word je dus nog nadrukkelijker gebruikt als gaatjesvuller.

Cover image
The Chemical Brothers spelen al voor de 8e keer op Rock Werchter. 

© counterculture.nl

9. Het dance-probleem

Rock Werchter heeft een probleem met dance-acts. Dit jaar staan The Chemical Brothers en The Prodigy geprogrammeerd om op respectievelijk donderdag en zaterdag de Main Stage af te sluiten. Het wordt de vierde passage voor The Prodigy en al de achtste (!) voor The Chemical Brothers. Beide groepen debuteerden midden jaren ’90 en pakken dit jaar uit met een nieuwe plaat. Alleen: niemand ligt er nog wakker van. Voor de jeugd van vandaag zijn beide groepen iets van vroeger en voor de vroegere fans zijn beide groepen al lang over hun hoogtepunt heen. Faithless, een generatiegenoot, staat zelfs op TW Classic geprogrammeerd dit jaar. Enkel generatiegenoot Daft Punk zou nog een frisse wind kunnen brengen, maar dat zal ook niet voor dit jaar zijn.

Cover image
Courtney Barnett zou een mooie toevoeging zijn bij de kleine namen. 

© lollapalooza.com

10. Waar blijft de spanning?

Ook wat betreft kleinere namen stelt de line-up van wat lang het grootste en populairste festival van België was, teleur, en dat terwijl er nog vele mooie opties voorhanden liggen. Waar  blijven spannende namen als Antony & The Johnsons, Villagers, Run The Jewels, Young Fathers, Courtney Barnett, Ibeyi, Strand Of Oaks, Death From Above 1979, Ryan Adams, Perfume Genius of Panda Bear? 

Tot slot

Dit artikel is niet geschreven door een hater, maar door een bezorgd trouw bezoeker die het festival sinds zijn eerste bezoek in 2007 jaar na jaar heeft zien evolueren in een verkeerde richting. Ook het ticket voor dit jaar is al aangekocht. Ik hoop dat ik mezelf in de jaren die komen gaan ongelijk ga moeten geven op alle bovenstaande punten van kritiek. 

Lees meer