10 redenen waarom de Romeinen de grootste feestvierders zijn

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

We weten allemaal dat het oude Rome een rare plaats was. Mannen liepen vrijwillig rond in lange jurken, incest was er doodnormaal en men zag graag hoe anderen elkaar bloederig ombrachten in de arena. Maar wist je ook dat de Romeinen de grootste feestvierders zijn die de geschiedenis ooit heet gekend?

1. De Romeinen hadden hun kalender mooi gevuld met feestdagen. Reden genoeg om eens uit de bol te gaan. Ten tijde van Keizer Claudius waren er zelfs 159 publieke feestdagen. Dat zijn een hoop feestdagen meer dan de Rooms-Katholieke kerk, en die feesten nooit echt hard! Al die Romeinse feesten werden uitbundig gevierd.
2. De rijke Romeinen aten vaak al liggend op hun feesten. Misschien een idee voor het volgende familiefeest? Vaak werden ze met de hand gevoerd door hun knapste slaven. Ook zijn de Romeinen de uitvinders van het servet (Linteum in het Latijns) Natuurlijk is deze uitvinding wel handig als men met de handen eet!
3. Romeinen met een diepe geldbuidel organiseerde enorme feesten. Meestal was het motto: hoe gekker, hoe beter. Trimalchio was zo’n rijke Romein die tijdens zijn feesten 100 jaar oude wijn serveerde aan zijn gasten. Ook werd er een wild zwijn opgediend. Wanneer ze de buik van dit zwijn opensneden vlogen er zanglijsters uit. Van extravagantie gesproken..
4. Ze hebben nog andere geweldige zaken uitgevonden: zoals het vomitorium. Dit was een klein hokje waar ze, na veel eten en drinken, konden overgeven. Daarna aten en dronken ze gewoonweg verder. Zeer handig bij een nachtje door. Rare jongens, die Romeinen!
5. De Romeinen aanbeden veel goden en godinnen. Maar één van de populairste was de god van de wijn, de roes en de dronkenschap. Deze ging onder de naam: Bacchus. De god Bacchus had zijn eigen feestdag dat wel 3 dagen duurde! De Bacchanalia, Bacchische mysteriën of Orgieën gingen steevast gepaard met belachelijk veel wijn, luidruchtige muziek, het offeren van dieren en andere zottigheden. Het was niet abnormaal dat er tijdens die 3 dagen in dronken toestand werd gezondigd. Zaken zoals meineed, vervalsing, moord, seksschandalen en seks in groep waren niet ongewoon. Uiteindelijk werden het feest verboden door de senaat. Buzzkill!
6. Er was ooit een Romeinse keizer die leefde alsof het elke dag feest was. Men vertelde dat Keizer Maximianus wel 20 kilo vlees per dag at. En om dit alles door te spoelen nog eens 34 liter wijn. Deze Bourgondische levensstijl is hem evenwel het einde geworden. Overdaad schaadt! Uiteindelijk is hij toch bijna 20 jaar lang keizer geweest.
7. Keizer Marcus Aurelius Antonius hield ook wel eens van een fout feestje. Hij had een speciaal kamertje gebouwd in zijn paleis waar hij zijn vreemde hobby’s tot uitvoeren kon brengen. Hij stond naakt aan de deur om zo voorbijgangers te verleiden. Met andere woorden prostitueerde hij zich letterlijk in zijn eigen paleis. Op zijn feesten liet hij bloemblaadjes neerdalen vanuit te hemel. Dit leidde tot feeërieke taferelen, wat een lust voor het oog moest zijn! Er wordt zelfs gezegd dat hij ooit een teveel aan bloemblaadjes liet neerdalen en dat hij hierdoor zijn gasten bijna doodde. Naar het schijnt was hij ook de uitvinder van het kussengevecht!
8. Wijn was de rode draad in het leven van elke Romein. Ze waren er gewoonweg zot van. Toen Pompeii in het jaar 79 na Christus werd verwoest door de vulkaan Vesuvius waren de Romeinen in diepe rouw. Dit vooral omdat rondom Pompeii de grootste wijngaarden gelegen waren van het rijk. Deze waren allen verloren gegaan door de vulkaanuitbarsting. Andere Romeinse boeren begonnen massaal hun graanvelden te vervangen met wijngaarden. Maar dit ging zo ver dat de hongersnood dreigde op het Romeinse schiereiland. Keizer Domitianus riep meteen een halt toe aan het aanplanten van nieuwe wijnranken. De helft van al deze nieuwe wijngaarden moesten terug graanvelden worden. Drinken op een lege maag loopt nooit goed af, moest Keizer Domitianus gedacht hebben.
9. De Romeinen waren ook niet vies van seksfeestjes. Er waren gewone huizen die stiekem private seksclubs waren. Ingekleed als bordelen met een aparte ingang voor de geïnteresseerden. Sommige vonden het leuk om zichzelf te verkleden als dieren en zich dan te storten in een heerlijk rollenspel. Ieder zijn ding natuurlijk.
10. Tenslotte gokte men graag op Romeinse dinnerparty’s. Men speelde verschillende bordspelen voor veel geld. Ook werden slaven gedwongen om handelingen uit te voeren. Dit kon gaan van het uitvoeren van bevelen, vechten met andere slaven tot seksuele daden. Hoe gênanter, hoe hoger de bedragen en hoe groter het hoongelach! Het was niet ongewoon dat er tijdens die feestjes gewonden vielen. Maar ach, iedereen leeft maar 1 maal zeker?