Wat jouw kat absoluut niet mag eten

Als je kat met zijn lieve kopje zit te bedelen om wat eten, dan is het vaak moeilijk om te weerstaan. En toch moet je dat doen als het om deze voedingsmiddelen gaat, want die zijn gevaarlijk voor je kat.

1. Sushi

shutterstock_79991113.jpg

© Shutterstock

Sushi is voor katten echt geen goed idee, omdat het kan leiden tot maag-en darmproblemen. Bovendien vernietigt een van de enzymen in rauwe vis thiamine, een essentiële vitamine B. Een tekort daaraan kan leiden tot neurologische problemen, stuiptrekkingen en zelfs een coma.

2. Rauwe eieren

shutterstock_90995984.jpg

© Shutterstock

Rauw eigeel kan naar verluidt geen kwaad en levert goede eiwitten, maar rauw eiwit mag je zeker niet geven. Dat bevat immers avidine, een eiwit dat zowel de absorptie van biotine als de chemische processen in het lichaam verstoort. Rauwe eieren kunnen je kat ook blootstellen aan salmonella en andere parasieten die een ontstoken alvleesklier kunnen veroorzaken. Af en toe een (klein) stukje gekookt ei kan echter geen kwaad.

3. Vetrandjes

shutterstock_6625225.jpg

© Shutterstock

Ook vetrandjes van je vlees zijn een no-go voor katten, omdat ook die kunnen zorgen voor maag- en darmproblemen en problemen aan de alvleesklier. Geef je kat ook geen overgebleven botjes met nog wat vlees aan, want die kunnen versplinteren en in hun maag terechtkomen.

4. Ajuin en bieslook

shutterstock_129926681.jpg

© Shutterstock

Katten zijn erg vatbaar voor het giftige lookbestanddeel in ajuinen en bieslook. Die kunnen de rode bloedcellen beschadigen, omdat ze niet verteren. Zelfs als de kat er maar een klein beetje van eet en zowel als de ajuin rauw, gekookt of in poedervorm wordt gegeten. Symptomen zijn kortademigheid, braken, loomheid en diarree.

5. Alcohol en drankjes met cafeïne

shutterstock_150980579.jpg

© Shutterstock

Ook gevaarlijk: een halfvol glas alcohol of cola laten rondslingeren in huis. Die kunnen immers dodelijk zijn voor je kat, omdat het effect van die drankjes veel groter is dan bij mensen, ook bij kleine hoeveelheden.

6. Chocolade

chocolate.JPG

© Instagram/winks2112

Ook chocolade kan dodelijk zijn voor katten, door het giftige bestanddeel theobromine. Dat kan leiden tot een abnormale hartslag, abnormaal schudden en zelfs overlijden. Uit zichzelf zullen katten normaal geen chocolade eten, maar als ze het toegestopt krijgen van hun baasje, zullen ze het waarschijnlijk wel aannemen. 

7. Druiven en rozijnen

shutterstock_127889426.jpg

© Shutterstock

Druiven en rozijnen lijken een gezonde snack voor je kat, maar in werkelijkheid kunnen nierfalen veroorzaken. Het is niet geweten hoe dat komt, maar zeker is dat een kleine hoeveelheid al schadelijk is. De eerste symptomen zijn herhaaldelijk braken en hyperactief gedrag.

8. Planten

shutterstock_116667520.jpg

© Shutterstock

Sommige planten zijn giftig voor katten, andere niet. In deze lijst kan je makkelijk terugvinden welke planten gevaarlijk zijn.

9. Melk

milk.gif

© giphy.com

Ja, katten zijn dol op melk, maar dat wil niet zeggen dat je het ook moet geven. Het spijsverteringssysteem van een volwassen kat is vaak lactose-intolerant, waardoor ze van de melk en andere zuivelproducten diarree en maagproblemen kan krijgen. Beter voorkomen dan genezen dus.

Lees meer