Goed nieuws fans van Game of Thrones: HBO wil 10 seizoenen nu

De grote baas van HBO heeft gezegd dat het netwerk graag in totaal 10 seizoenen van Game of Thrones wil. Da’s goed nieuws, want het zag er nu naar uit dat er maar zeven zouden komen. Seizoen vijf start op 12 april in de VS.

De uitspraak van Michael Lombardo is een klein bommetje, want tot nu werd er niet verder dan seizoen 7 gepland bij HBO. De makers van Game of Thrones, David Benioff en Dan Weiss, hadden ook al laten verstaan dat het zou stoppen met seizoen 7. 

Er zijn blijkbaar momenteel twee opties die op tafel liggen - de derde, eindigen met een langspeelfilm, zou door HBO zelf afgeschoten zijn, omdat de zender gelooft dat het slechte PR zou zijn voor wat het doet: “We willen mensen die een abonnement betalen om op tv onze reeksen te volgen niet het gevoel geven dat we nog eens 10 euro meer uit hun zakken gaan kloppen opdat ze het einde van de reeks kunnen zien”. 

Tien seizoenen of zeven, maar dan wel nog twee heel lange

Scenario één is gewoon 10 seizoenen van 10 afleveringen. Scenario twee is wat een split-run heet voor seizoen zes en zeven. HBO bestelt dan twee seizoenen, maar met telkens veel meer afleveringen. De helft van de afleveringen van een seizoen wordt dan uitgezonden voor nieuwjaar, de andere helft na een winter break van enkele maanden in het volgende. Het is wat AMC deed met Breaking Bad en Mad Men bijvoorbeeld, maar HBO vond dat eigenlijk uit met The Sopranos, waarvan het laatste seizoen 21 afleveringen had in plaats van 13.

Het geld is er, en da's het belangrijkste

Lombardo zegt wel dat HBO niet gaat aandringen moesten David Benioff en Dan Weiss het niet zien zitten. Maar, als ze dat wel doen: HBO wil het geld op tafel leggen. En daarmee is misschien wel het belangrijkste gezegd, want Game of Thrones is geen goedkope affaire voor HBO. Het is de derde duurste tv-reeks ooit gemaakt. Alleen het al na één seizoen geschrapte Rome van HBO en Friends (aan het eind) waren duurder. Respectievelijk 9 miljoen en 10 miljoen per aflevering die twee. Friends was sowieso een uitzondering omdat het budget bijna helemaal opging aan de exuberante looneisen van de sterren in die reeks.

Tussen 6 en 10 miljoen per aflevering

Game of Thrones kost minstens 6 miljoen per aflevering. Voor een gewone. Sommige kosten 8 tot zelfs 10 miljoen, zoals bijvoorbeeld de aflevering met de Battle of Blackwater waar Stannis’ zijn vloot wordt verwoest. Lost, ter vergelijking, kostte 4 miljoen per aflevering. Bij Game of Thrones hebben ze wel een mooi model gevonden om de reeks mee te financieren, en dat is door zich te laten subsidiëren door de locaties waar de serie gefilmd wordt.

Toeristen

De Ieren bijvoorbeeld, hebben Game of Thrones al voor bijna 20 miljoen euro “gesponsord”, en ook de toeristische diensten van IJsland, Malta, Marokko, Kroatië en Schotland duiken maar al te graag in hun budget om zeker te zijn dat de reeks bij hen gefilmd wordt. 

Vooral Ierland, IJsland en Malta zagen een pak meer toeristen door Game of Thrones. De Ieren claimen zelfs dat Game of Thrones zorgde voor 108 miljoen aan extra inkomsten uit toerisme.

Lees meer