Hoe Steve Stevaert klappen kreeg de laatste jaren via het gerecht

Gisteren kreeg gewezen sp.a-voorzitter, oud-minister en huidige bestuurder bij Ethias te horen dat hij voor de strafrechter moet verschijnen voor een verkrachtingszaak. Dat nieuws is ongetwijfeld hard aangekomen en heeft op zijn gemoedstoestand gespeeld. Dat hij het dan nog vernam via een journalist, maakte het onwaarschijnlijk nog zwaarder. Net omdat het niet de eerste keer was dat hij in aanraking kwam met het gerecht: in 2011 werd hij door zijn ex-vriendin afgeperst met een sekstape en werd hij aangeklaagd door diezelfde vrouw omdat hij haar een 'prostituee' zou genoemd hebben. 

Op 24 maart heeft de raadkamer de zaak, na uitgebreid onderzoek, doorverwezen naar de strafrechter. Daar zou hij zelf niet van op de hoogte geweest zijn en hij kreeg het nieuws te horen via een journalist van De Tijd. Voorkomen in een verkrachtingszaak moet voor gelijk welke persoon als een zware klap aankomen. De emotionele beproeving die zo'n zaak met zich meebrengt, weegt zwaar door op de gemoedstoestand van iemand.

In zulke processen worden alle details over het leven van de beschuldigde en het slachtoffer uitgebreid onderzocht en dat kan niet makkelijk zijn. De minister van Staat is echter geen onbekende voor het gerecht. In 2011 werd hij afgeperst door zijn Marokkaanse ex-minnares Houda E. De vrouw chanteerde Stevaert met een sekstape en vroeg 666.000 euro van hem. Hij had Houda E. leren kennen in het Brusselse nachtleven via een bevriende advocaat. Stevaert stapte naar de politie en toen begon de juridische veldslag.

Juridische veldslag

De maîtresse zette de tegenaanval in en heeft op aanraden van haar advocaat een klacht neergelegd tegen Stevaert wegens laster en aanzetten tot ontucht omdat hij haar een prostituee zou genoemd hebben. Bovendien ontkende ze de chantage. "Ik heb die beelden zelf ook nooit gezien. Ik heb trouwens geen weet van enige chantage tegen Steve. Ik heb ergens het bedrag van 666.000 euro horen luiden. Maar vraag me niet waar dat vandaan komt", zei ze toen.

Het onderzoek werd uiteindelijk stopgezet, omdat de sekstape niet eens terug werd gevonden. Houda E. beweerde ook dat die nooit hebben bestaan, maar Stevaert geloofde dat die wél bestond. Zijn vriend-advocaat Stijn B. zei dat hij enkele beelden van de tape heeft gezien. Houda en haar voormalige vriendin Zarah zouden de minister van Staat tot vier keer toe om geld hebben gevraagd.

Enkele maanden later, in december 2011, trok Stevaert zich volledig terug uit het openbare leven. Hij had al geen politieke mandaten meer, maar toen nam hij dus ook ontslag uit zijn openbare mandaten. Stevaert wilde tot rust komen na de commotie rond de afpersingszaak.

Bronnen: De Tijd en De Standaard

Lees meer