TVOlen zaait paniek bij zwangere vrouwen, en daar kan kabinet Maggie niet mee lachen

De satirische website TVOlen gaf Maggie De Block en haar gevolg vandaag openlijk lik op stuk. Dat zorgde voor heel wat commotie en onderbroekenlol op Facebook. Aanleiding van het kleine relletje was een uit de hand gelopen grapje op hun website.

In maart kwam TVOlen met een straffe primeur op de proppen: “Regering wil zwangerschap beperken tot zes maanden”, kopte het artikel. “Het systeem waarbij vrouwen negen maanden zwanger zijn – en dus minder of zelfs niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt – betekent immers een belangrijke verliespost voor de overheid, klinkt het bij Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).” schreven ze.

Ook Minister van Volksgezondheid, Maggie De Block (Open Vld), werd er bijgesleurd. “De Moderne geneeskunde staat vandaag zo ver dat ongeboren baby’s al na zes maanden levensvatbaar zijn. Door de bevalling vervroegd op te wekken, zijn deze vrouwen en hun kinderen – maar liefst drie maanden sneller terug beschikbaar voor hun werkgevers. Dat kan de overheid zo’n 2 miljard euro per jaar extra opleveren”, legde TVOlen haar woorden in de mond.

Zever, gezever

Pure nonsens natuurlijk, want TVOlen is een puur satirische “nieuwssite” die met alles en iedereen de draak steekt. Maar dat detail ontging sommige mensen. Enkele vrouwen namen het artikel voor realiteit aan en namen in volle paniek contact op met het kabinet van De Block. Die konden gelukkig de dames in kwestie geruststellen, maar vonden dit toch net een stapje te ver gaan. De woordvoerster van Maggie De Block stuurde beleefd een mailtje naar de redactie van TVOlen om het probleem aan te kaarten.

“Satire kan leuk en bij momenten zelfs hilarisch zijn. Maar het kan niet de bedoeling zijn van mensen, en zeker niet zwangere vrouwen, bang te maken. Mogen we jullie vriendelijk vragen hier rekening mee te houden? En misschien jullie artikel van de website te verwijderen?”, verzocht ze vriendelijk.

Auwch! Dat moet pijn doen..

Bij TVOlen wilden ze van geen wijken weten en gingen ze radicaal in de tegenaanval. “We willen ingaan op uw vraag om ons artikel te verwijderen op voorwaarde dat u dan ook alle beslissingen van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, en ook graag van uw collega-ministeries, waar mensen bang voor zijn terugschroeft. Politiek kan leuk zijn en bij momenten zelfs hilarisch. Maar het kan toch niet de bedoeling zijn om uw mensen bang te maken?”, dienden ze Maggie van repliek. En daar bleef het niet bij.

“Op gebied van volksgezondheid denken we aan beslissingen die de luchtkwaliteit van uw burgers verzieken, zoals bredere Ringen of Vilvoordse shoppingcentra, hun levenskwaliteit bedreigen, zoals steeds meer wagens in hun straten of werken werken werken. Ik vermoed dat de burgers van dit land er wel nog een aantal kunnen verzinnen.”

“Misschien kunt u ook werk maken van de intellectuele gezondheid van uw bevolking, zodat deze niet gewillig slachtoffer hoeft te worden van zijn of haar eigen naïviteit, en ondertussen misschien ook wat kritischer zou zijn voor het beleid van zijn of haar politici. Kunt u daar werk van maken?”, besloten ze hun betoog.

Case closed?

“We hebben niets tegen satire, maar als ongeruste zwangere vrouwen in paniek bij ons komen aankloppen, is een vriendelijk mailtje sturen naar de redactie van TVOlen wel het minste dat we kunnen doen. We kunnen er wel om lachen, al vind ik TVOlen op zich niet zo grappig. Voor ons is de zaak gesloten. De dames in kwestie zijn gerustgesteld. We gaan het er verder maar bij laten.”, laat Els Cleemput, woordvoerster van Maggie De Block, weten.

Ondertussen blijven de likes op de Facebook-pagina van TVOlen, die de mails daar openbaar maakten, maar opstapelen. Geslaagde grap? Oordeel vooral zelf.