Hopla, Guy Verhofstadt (Open Vld) verdient 138.000 euro voor vier vergaderingen per jaar bij holding Sofina

Als ex-premier bestuurder zijn bij een grote holding, dat betaalt niet slecht. Guy Verhofstadt (Open Vld), de voormalige eerste minister die nu fractieleider is voor de liberalen in het Europese Parlement, verdient liefst 34,557 euro per vergadering! Hij zetelt in de raad van bestuur van Sofina, en krijgt daarvoor 138.000 euro per jaar.

Zo'n 220.000 euro bruto, dat verdient een eerste minister van België in functie. Niet slecht dus, maar een fractie van wat in 'de privé' te verdienen valt.

Ex-pre­mier Guy Ver­hof­stadt weet daar wel wat van, na z'n carrière als eerste minister trok hij de deur van de Belgische politiek dicht. Niet om puur naar de privé-sector te gaan, neen, hij gooit nog steeds hoge ogen als Europees fractieleider van ALDE, de fractie van de liberalen in het Europees Parlement.

241.000 euro per jaar via mandaten uit de privé

Maar ondertussen grossiert hij ook in privé-mandaten en die betalen bijlange niet slecht. Het jaarverslag van Sofina, een beursgenoteerde holding met een waarde van 2,1 miljard, leert dat Verhofstadt daar een stevige 138.000 euro per jaar wordt betaald als bestuurder. Voor vier vergaderingen per jaar. Dat schrijft De Tijd.

Bij Sofina zijn ze overigens erg tevreden over z'n werk: z'n mandaat wordt verlengd. Het is niet het enige bijbaantje van de ex-premier. Hij klust ook bij als vicevoorzitter van de raad van commissarissen van een Nederlands pensioenfonds, de APG Algemene Pensioen Groep N.V. Daarvoor krijgt hij jaarlijks 43.100 euro. Ook bij de Belgische gastankerrederij Exmar is hij bestuurder, met een jaarlijkse vergoeding van 60.000 euro. In totaal dus een stevige 241.000 euro per jaar via z'n mandaten in de privé.

Lees meer