"Mogen jullie praten met niet-moslims?" MVSLIM-oprichtster Hanan Challouki geeft interview aan newsmonkey

"Kan je sterven van de ramadan?" Die vraag kreeg Hanan Challouki ooit gesteld. De onwetendheid over moslims is immens groot en dus besloot Challouki samen met Taha Riani een eigen platform op te richten. De gloednieuwe community MVSLIM moet inspireren, motiveren en verenigen. En zowel moslims als niet-moslims kunnen er heel wat van leren. Ze geeft een exclusief interview aan newsmonkey.

"We hebben een creatief platform voor onze gemeenschap nodig. Tot die conclusie kwamen Taha en ik ongeveer een jaar geleden", zegt Hanan Challouki aan newsmonkey. "Zo'n platform bestond nog niet, dus besloten we om er zelf een te maken."

Studenten Taha Riani en Challouki stroopten de mouwen op en stampten MVSLIM uit de grond. "Het is een internationale community die creativiteit moet stimuleren, een stem moet geven aan de moslimgemeenschap, de onwetendheid over ons geloof moet verkleinen en rolmodellen moet creëren", zegt Challouki passievol.

Clichés overboord gooien

Een hele boterham, maar ze hebben een missie. "Heel vaak begrijpen niet-moslims de gewone moslims niet. Zo krijg ik zelf ook vaak de gekste vragen over mijn geloof", zegt Challouki. Lachend vertelt ze dat ze soms de belachelijkste vragen moet beantwoorden. "Ze vragen me of ik mag praten met niet-moslims en of deelnemen aan de ramadan niet gevaarlijk is. Sommigen vragen zelfs of je niet sterft van de ramadan." Met die nieuwsgierigheid op zich heeft ze geen problemen, ze moedigt het zelfs aan, maar hoopt dat mensen verder kijken dan hun neus lang is.

"We willen afstappen van het stereotype beeld dat mensen hebben van ons. Als je bijvoorbeeld vraagt wat het eerste is dat in mensen opkomt als ze denken aan moslims, is het antwoord vaak: meisjes met hoofddoeken en mannen met baarden. Van die clichés willen we echt afstappen, want we zijn veel meer dan dat", legt de enthousiasteling uit. Als je op zoek wil gaan naar informatie over moslims en je gebruikt op Google bijvoorbeeld de zoekterm moslim, kom je op "rare websites" terecht. "Ofwel kom je op websites terecht die gaan over de regels van de islam, ofwel kom je op haatwebsites die gaan over moslimextremisme ... Niet echt de websites waarmee ik me kan identificeren."

Clean design

Het eerste dat opvalt als je de site opent, is het strakke, frisse en moderne design van de website en dat is ook de bedoeling. "We willen iets modern creëren en vooral blijvend zijn. We willen dat mensen zowel visueel als inhoudelijk aangetrokken worden door MVSLIM", legt ze fier uit.

Het volgende dat je opmerkt is dat de website niet in het Nederlands geschreven is, maar in het Engels. "De bedoeling is om een internationale community uit te bereiden en niet enkel te focussen op België", zegt de mede-oprichtster. Zo zijn er volgens haar ook grote verschillen tussen moslims in België en die in andere landen en kunnen ze nog veel van elkaar leren. Ook de bijdragers van de site komen van over de hele wereld, zo zijn er mensen die schrijven voor MVSLIM vanuit Ierland, Canada, Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten.

"Er is superveel diversiteit binnen de internationale gemeenschap. Het komt zo vaak voor dat moslims de andere kant van de wereld bezig zijn met immens interessante projecten, waar we hier amper iets van horen. Die dingen willen wij belichten", klinkt het.

Hoe wordt dat betaald?!

Tot nu toe investeren Challouki en Riani enkel tijd en energie. "We zijn gestart met nul euro en zijn nog altijd aan het werk met nul euro." De artikels worden geschreven door enthousiastelingen, zowel moslims als niet-moslims. "We overleven op het enthousiasme van mensen." Toch beseffen de oprichters dat er wel geld zal nodig zijn als ze verder internationaal willen uitbreken, "maar voorlopig lukt het zo."

De reacties zijn positief en dat is nog maar licht uitgedrukt. De lancering kan rekenen op heel wat media-aandacht. "Iedereen is zó positief en dat bewijst voor mij enkel hoe hard ons initiatief nodig is", sluit Challouki af.

Check zeker hun filmpje:

Lees meer