Zuhal Demir krijgt de vakbonden woest, maar ook CD&V en Open Vld kunnen haar uitval maar matig appreciëren

© VRT

Nog eens ouderwets snoeihard uithalen naar de vakbonden, dat deed N-VA-kamerlid Zuhal Demir. Want het is niet logisch dat die uitkeringen voor werklozen blijven uitbetalen, en het leidt tot misbruik: 291 miljoen euro onterecht uitbetaalde uitkeringen, zo liet ze weten. CD&V heftig in haar gat gebeten, en ook staatssecretaris voor fraudebestrijding Bart Tommelein (Open Vld) niet echt amused. Het kibbelkabinet, aflevering zoveel ...

"Zuhal Demirs werkelijke agenda is de vakbonden uitschakelen, zodat ze met de werklozen kan doen wat ze wil." Tussen het ABVV en de N-VA is het al langer oorlog. De socialistische vakbond heeft het gevoel dat ze een levensbedreigende aanslag bekampen: deze nieuwe regering. En dus was Jef Maes, de federaal secretaris gisteren woest.

Aanleiding was het nieuws waar Demir mee uitpakte in de krant Het Laatste Nieuws: er is voor 291 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde uitkeringen via de vakbonden verdwenen. En de vakbonden moeten daarop 'geresponsabiliseerd', ze moeten verantwoordelijk worden voor die te foute uitkeringen. Want in essentie blijft het vreemd dat vakbonden de werkloosheidsuitkeringen uitbetalen.

140 miljoen in 2014 onterecht uitgekeerd, maar 70 miljoen teruggehaald

Die 291 miljoen is het totale bedrag, in 2014 ging de RVA (de dienst die werklozen controleert) achter 140 miljoen euro onterecht uitgekeerde bedragen. Ze recupereerde de helft, 'maar' 70 miljoen. Dus elk jaar stijgt dat bedrag wat. Het gaat daarbij wel niet alleen om misbruik of foute uitbetalingen bij werkloosheid, maar ook loopbaanonderbreking of dienstencheques.

Jef Maes, de federale secretaris van het ABVV, reageert vandaag in zowat alle kranten: dat het totaal niet klopt dat de vakbonden niet opdraaien voor die fouten. Vorig jaar moest het ABVV uit eigen zak 5,1 miljoen euro ophoesten, omwille van onterecht uitgekeerde bedragen.

"Het is toch frappant dat men zich zelfs niet meer mag verontwaardigen over die 291 miljoen euro? Dat merk ik bij verschillende partijen, ook bij Crombez. Dat gaat om 300 miljoen. Dat bedrag moeten wij toch terugvorderen?", zei Demir in de studio's van Terzake.

"Demir vertelt jaar na jaar onwaarheden"

John Crombez (sp.a) pakte haar flink aan: "Mevrouw Demir vertelt jaar na jaar onwaarheden over dit verhaal. 291 miljoen aan werkloosheidsuitkeringen, dat klopt gewoon niet. En het klopt gewoon niet dat de vakbonden niet opdraaien voor die fouten. Maar waarom blijft u die fouten herhalen? Omdat u een puur ideologisch, politiek verhaal brengt. Het is misbruik, en het zijn de vakbonden ... Het omgekeerde is waar."

Dat vakbonden en de linkse oppositie boos reageerden, was wel te verwachten. Maar Demir haar uitval zetten ook kwaad bloed bij CD&V en diens linkerkamer. Zowel Raf Terwingen als Stefaan Vercamer, beiden van de ACW-vleugel, reageerden bijzonder fel. "Politiek en intellectueel niet correct!" "Laat de controlediensten maar verder goed hun werk doen om de sociale fraude aan banden te leggen. Ze zijn misschien een voorbeeld voor de aanpak van de fiscale fraude", sneerde Vercamer naar Elke Sleurs, partijgenote van Demir en staatssecretaris voor fiscale fraudebestrijding.

"Je moet de cijfers in z'n totaliteit zien, niet in stukjes en beetjes"

En ook Open Vld, die de staatssecretaris voor sociale fraudebestrijding levert met Bart Tommelein, kon het allemaal maar matig appreciëren. Hij reageerde vanop vakantie. Er is geen probleem met de RVA, in vier jaar tijd zijn er 80 procent minder inbreuken, als het gaat cumulatie van werkloosheid en werken in loondienst. "Dat zijn toch spectaculaire cijfers".

"Mevrouw Demir doet een goede zaak door te wijzen op het feit dat we fraude moeten bestrijden. Maar we moeten het nu met deze regering doen, waar mevrouw Demir haar partij ook inzit. Zowel op de departementen Financiën als Fraudebestrijding zitten N-VA'ers: we moeten het gezamenlijk doen. Deze regering neemt zich voor om de fraude samen aan te pakken, maar dat is niet het werk van één man."

"Toen ik vier weken geleden een perscommuniqué stuurde om de RVA te loven voor het werk dat ze doen, reageerde niemand. Dan verbaast het mij dat er vier weken later een grote rel is over diezelfde cijfers. Je moet dat verslag van de RVA in z'n totaliteit lezen, niet in stukjes en beetjes."

Lees meer