Japan heeft weer een nieuwe supertrein, je kan je niet voorstellen hoe snel die rijdt

De Japanners zijn al enkele jaren bezig met nieuwe technologieën om de snelste treinen ter wereld te maken, en vestigen het ene record na het andere met hun 'bullet trains'. Maar het record van vandaag slaat echt alles. 603 km/u haalde de nieuwste spurtbom op een testspoor van een goede 42 kilometer lang. En dat terwijl de treinen in België weer trager zijn gaan rijden. Het gevaarte zal wel pas in 2027 echt in gebruik genomen worden.

Het prototype dat deze morgen, Japanse tijd, met mensen aan boord getest werd, zweeft eigenlijk boven een spoor dankzij magnetisme. Dat haalt de wrijving weg die op een normaal spoor al een deel van de snelheid weghaalt. Door deze technologie zijn snelheden mogelijk die vroeger enkel vliegtuigen haalden. "De snelheid van 603 km/u werd net iets meer dan tien seconden aangehouden in een tunnel en het is de eerste keer dat zo'n snelheid gemeten werd", zei een woordvoerder van Central Japan Railways, het bedrijf dat de trein ontwikkelde, na de test.

10 kilometer per minuut, 170 meter per seconde

Het doel van de test, die gehouden werd in Yamanashi, was om de stabiliteit aan dergelijke topsnelheden te bekijken. Dezelfde trein had nog niet zo lang geleden al een record gevestigd van 590 km/u, en heeft dat nu dus verpulverd. Om je wat makkelijker iets te kunnen voorstellen bij die absurde cijfers, zijn er hier nog wat: 600km/u komt overeen met tien kilometer per minuut, of 170 meter per seconde. "Ik krijg hier kippenvel van", vertelt een getuige die, samen met nog andere nieuwsgierigen, speciaal kwam kijken naar het spektakel. Later zal het spoor nog verlengd worden naar Osaka, nog eens 153 km verder. Alles samen zal het project zo'n 42,5 miljard euro (5.523,6 miljard yen) kosten, een bedrag dat Central Japan Railways volledig zelf zal betalen.

Bron: Europe1

Lees meer