18 zalige plekjes die alleen échte Brusseleirs kennen

Oe lang kunde no e kadeike zeen dat stoet te pisse? Gelek as ek er paas, weut da no een tadje iel suspiciuis. En omda Brussel zuvuil miër es as pissende stanbiëlde en aizere bolle, tuuine w'a de achteen plosche die alliën echte Brusseleirs kenne. (*voor de niet-Brusselaars: de vertaling staat onderaan) 

1. Het uitzicht van het MIM

D'accord, het muziekinstrumentenmuseum kent waarschijnlijk iedereen, maar look at that view! Dit kan niemand beu worden, ook een échte Brusseleir niet!

2. Le Cirio

In dit authentieke, Brusselse café is de Half en Half uitgevonden. Een aperitief dat voor de helft uit witte wijn bestaat en voor de andere helft uit champagne of cava. Hier wordt deze godendrank aan de tafel geserveerd en je glas tot aan het randje gevuld. Oep aa bakkes!

3. Egmontpark

Heb je zin in een fris, groen blaadje? Verlaat dan het Warandepark en trek naar het Egmontpark. Van het stadscentrum stap je door Narnia-achtige poortjes een magische wereld binnen. Genne zieverre: als je goed zoekt, kan je hier Peter Pan en Tinkerbel vinden.

4. Goupil Le Fol

Kitsch en romantiek. Je kan het vinden in Goupil Le Fol. Wat je hier nog kan vinden is heel agreoebele waain gemengd met een likeur naar keuze. Hmmm, smaakt bijna even zoet als de lippen van je date.

5. Erasmushuis

Erasmus staat tegenwoordig gelijk aan ervaring (lees: een exotisch lief) opdoen in het buitenland. Maar als je de echte Desiderius wil leren kennen, plan je best een bezoekje aan het Erasmushuis. Authentiek meubilair, historische boeken en indrukwekkende kunstwerken. Maar geen getreur, in de filosofische tuin kan je misschien nog ne joenkman of een tof mokke opscharrelen.

6. Maximilaanpark

Weinig mensen weten dat er in het centrum van Brussel een kinderboerderij is. Tussen de hoge kantoorgebouwen kunnen de ketjes allerhande schattige diertjes aaien #adorable.

7. Chalet Robinson

Kiekefretters die misschien liever wat kreeft eten, kan je tegenkomen in Chalet Robinson. Met een bootje word je naar het eiland gebracht. Daar kan je genieten van een wandeling of heerlijk etentje. *hint hint* Misschien een tip voor volgende valentijn?

8. Boeremet

Iedere donderdagavond is de Boeremet dén enige echte afterwork bruxellois. Een cool thema, happy hour, foodstores én echte Brusselaars. Plus: wees maar zeker dat die allemaal e stuk in aa kluute hemme.

9. Frituur René

Als je Frituur René binnenstapt, zal je zien dat het ni te moeken eit met een frituur of zelfs René. Het is gewoon dé beste plaats in Brussel om mosselen te gaan eten. Of iets anders uit de traditionele Belgische keuken #yummie.

10. Cinema Nova

Hoor jij bij het alternatievere volk, pik dan zeker iets mee in de Cinema Nova. Elke maand is er een succesvolle programmering rond een bepaald thema. Dit kleine bioscoopje is daardoor zelfs tot in het buitenland bekend! Die peikes van deze cinema zijn allesbehalve aan het dasjtere.

11. Au Suisse

Soms heeft een Brusseleir ook gewoon eens zin in bokes. En voor de heerlijke garnaalsalade of americain gaat hij of zij naar Au Suisse. Naast lekkere, betaalbare broodjes, opnieuw ook een zalig oud interieur.

12. De Zenne

Lang geleden werd de Zenne in Brussel toegedekt om hygiënische redenen. Vele mensen zijn de rivier dus ook al vergeten. Maar in een verborgen straatje, in het centrum van de stad kan je nog 50 meter van het water bovengronds zien (én misschien ook een beetje ruiken..). Still worth it!

13. Frit Flagey

Als er gediscussieerd wordt over het beste frietkot van Brussel, zit deze er gegarandeerd altijd bij. Duuzend sausjes en heerlijke, verse frietjes. Need we say more?

14. RecyclArt

 

Overdag goedkoop lunchen of een ritje met de trein. 's Nachts heb je hier geweldige party's. Geif mo beuzze!

15. Het Goudblommeke in Papier

Dit café speelde een superbelangrijke rol in het ontstaan van het Belgische surrealisme. Vandaag is het nog steeds the place to be voor kunstenaars en schrijvers. Hier kan je dus langskomen voor woeter, een zjat kaffei of een geuze. As g'et mo wet!

16. Groovalicious

 

Zin in een party? Check dan ook zeker wanneer Groovalicious het volgende feestje organiseert. En ja, de meikes daar zijn allemaal wel goo verzeen van uure en puute. If you know what i mean :-p!

17. Het ivoren aapje

De proprieeteir is een échte boekenliefhebber. De nieuwste Twilight zal je hier niet vinden. Klassiekers van schrijvers die ooit met Brussel in contact zijn gekomen à volonté!

18. Zinneke Pis

Het is niet door iedereen geweten en misschien is dat ook wel de bedoeling. In Brussel bestaat er naast Manneke en Jeanneke nog een derde plassend standbeeld: Zinneke Pis. Oe ist na mougelijk! Een hondje op de hoek van de Chartreusestraat dat zo echt lijkt dat je er toch wel even naar kan staren ... zonder dat het awkward wordt.

Waarom Brusseleirs zoveel houden van plassende standbeelden, ik kan a da zegge... ma na ni. Misschien omdat ze zoveel geweldige café's hebben waar je altijd net iets te veel drinkt. Of misschien is het wel onder invloed van het geluid van al die fonteintjes in die prachtige parken. Doesn't matter!

Brussel, ik zien a geire!

Bronnen: Spotted by locals, Use it, Skyscanner

* Hoe vaak kan je naar een jongetje gaan kijken dat dagenlang staat te plassen? Inderdaad, wordt na een tijdje een beetje verdacht. Omdat Brussel veel meer is dan plassende standbeelden en ijzeren bollen, tonen wij je 18 plekjes die enkel échte Brusseleirs kennen. 

Lees meer