Van een fles whisky naar twee flessen wijn per dag: het gaat niet goed met Lemmy van Motörhead

We weten het: hij is zoals die fameuze kat met negen levens. Dat "de" Lemmy van Motörhead niet lang meer gaat leven, is iets dat we al twintig jaar horen. Maar nu gaat het toch echt niet goed met de 69-jarige rocker.

Lemmy is dit weekend in Brazilië nog eens ingestort, een paar uur voor hij met Motörhead zou spelen op het Braziliaanse Monsters of Rock-festival. Hij was onwel geworden met uitdrogingsverschijnselen en maag- en darmproblemen, veroorzaakt door zijn voortdurend erger wordende suikerziekte.

Lemmy is al twee jaar serieus op de sukkel. Het leidde tot het afzeggen van verschillende tours en optredens. De zanger van Motörhead, die rookt sinds hij 11 is (hoewel hij de jongste twee jaar zou gestopt zijn) en die sinds de jaren zeventig naar eigen zeggen dagelijks een fles Jack Daniels binnenkapte, kreeg al een een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen.

Dokters vertelden in 2013 Lemmy al dat hij moest stoppen met alcohol. Iets wat hem niet lukte. “Ik ben overgeschakeld op wijn en wodka”, zei hij ons daar zelf vorige zomer nog over. Hij gaf toen ook toe in 2013 door het oog van de naald te zijn gekropen en dat decennialang alcohol- en drugsmisbruik ernstig hun tol begonnen eisen. Maar hoe ernstig het met hem gesteld is, lijkt toch nog steeds niet te zijn doorgedrongen.

Van één fles whisky naar twee flessen wijn

De manager van Motörhead zegt bijvoorbeeld dat Lemmy het hele idee van gezonder gaan leven maar moeilijk kan vatten en dat hij zijn diabetesprobleem, dat “elke dag erger wordt” maar niet ernstig neemt. “Hij probeert wel. Hij is gestopt met roken, maar drank, da’s een ander verhaal. Dat lukt niet. Lemmy heeft daar zijn eigen logica over. Wijn is gezonder dan Jack Daniels redeneert hij, dus ga ik wijn drinken, dan komt het wel goed. Maar die wijn deugt ook niet voor zijn suikerziekte en bovendien drinkt ie dan al snel twee flessen."

"Zie eens, ik ben van één fles whisky naar twee flessen wijn gegaan, ik ben goed bezig, dat denkt hij dan. Hij heeft goeie dagen, maar ook dagen dat hij het naar de kloten slaat. Vroeger was dat niet erg, maar nu, met zijn suiker en zo, is elke dag dat hij te veel drinkt eentje die hem zieker maakt en dat lijkt maar niet door te dringen.”

Lees meer