Sp.a in verscheurende voorzittersverkiezingen, maar in de peilingen gaat het 'fantastisch'

Bij sp.a gaat de voorzittersverkiezing crescendo: de provinciale voorzittersdebatten zijn achter de rug, 40 procent van de leden heeft ondertussen gestemd. 1 mei wordt zowel voor huidig voorzitter Bruno Tobback als voor uitdager John Crombez een moment om de kandidatuur nog eens kracht bij te zetten. Tobback zegt daarbij: "We moeten stoppen onze eigen staart achterna te hollen, het gaat goed". De laatste peilingen en vooral de voorpagina van de krant Het Laatste Nieuws vandaag lijken dat te bevestigen. Maar Crombez ziet dat helemaal anders.

"Hoeveel keer hebben we in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 in de peilingen ook hoger gestaan? En hoe zijn we geëindigd? Die peilingen nu zijn niets waard, als je niet durft de analyse te maken dat het veel beter kan en moet met onze partij. Ik wil geen peilingen winnen, maar verkiezingen." Op verschillende debatten de afgelopen dagen was Crombez glashelder over de positieve peilingen van zijn sp.a: hij gelooft niet dat ze aantonen dat het goed gaat met de socialisten, integendeel.

Een heel ander geluid bij huidig voorzitter Bruno Tobback. "We moeten stoppen met het onszelf moeilijk maken. Hoeveel vernieuwingsoperaties hebben we met de partij de laatste jaren gedaan? Hoe vaak hebben we onze staart achterna gehold? Kunnen we eindelijk ophouden met onszelf constant in vraag te stellen en met wat meer zelfvertrouwen verder gaan met onze partij?"

De peilingen van de VRT en De Standaard toonden die opgaande trend van de Vlaamse socialisten, gisteren bevestigde de peiling van VTM, Le Soir, RTL en HLN dat opnieuw. En opvallend, Vlaanderens grootste krant, Het Laatste Nieuws, zet de peiling voor sp.a wel héél positief in de verf. Prettige binnenkomer voor Bruno Tobback.

Enkel de trends tellen

Eerst even de methodologie van onderzoeksbureau Ipsos: ze werkten met bijna 1.000 Vlamingen, 1.000 Walen en 500 Brusselaars als panel. Dat betekent dat je een foutenmarge bij de scores die tot 3 procent kan gaan. De resultaten moeten dus veel meer als een opgaande of neergaande trend gezien worden dan als een écht betrouwbaar resultaat.

De trend voor sp.a is dus licht positief, maar ook niet meer dan dat. Ze komen op 15,6 procent vandaag. Alleen is de lezing bij beide kandidaat-voorzitters zo verschillend, omdat ze de achterliggende analyse van hun kandidaturen moet staven of net niet. Crombez voert campagne op een change-boodschap: "Zoals we vandaag bezig zijn, kan het echt niet verder." Tobback kan moeilijk met zo'n boodschap uitpakken, na z'n jarenlang voorzitterschap. Bij hem draait het dus veel meer rond "zachte verbeteringen", maar in essentie verder doorgaan met hem aan het roer. Binnen een dikke maand is de uitslag bekend.

Verder zitten een paar andere duidelijke trends in de peiling: N-VA zakt verder achteruit, tot 28,3 procent. Geen verrassing voor de grootste partij, het is de prijs van regeringsdeelname, zo redeneren ze. Maar tegelijk lanceerde de partij wel een dure communicatiecampagne om minstens tegengas te geven tegen het negatievere sentiment rond de N-VA.

Ook CD&V betaalt een heftige prijs voor de regeringsdeelname en de interne strubbelingen binnen dat kabinet. De partij zit op 15,8 procent, dat is bijna 3 procent onder de verkiezingsuitslag van 2014. Ook Open Vld, de derde regeringspartij gaat achteruit en staat op 14 procent.

Even consistent met de andere peilingen is dat de enige duidelijke vooruitgang zit bij twee oppositiepartijen: Groen en Vlaams Belang. De groenen gaan 2 procent vooruit, en zitten nu op 10,7 procent. Vlaams Belang zit nu op 8 procent, dat is al een heel eind boven de kiesdrempel die ze enige tijd mochten vrezen.

PS in crisis

Ook bij de Franstalige socialisten zijn er intern zware twijfels. De keuze van Elio Di Rupo om opnieuw de PS-voorzitter te worden en het gezicht van de Franstalige oppositie te zijn, breekt hen zuur op. Want voor het eerst sinds lang is de MR in de peilingen groter dan de Franstalige socialisten. Premier Charles Michel trekt z'n partij naar 26,1 procent. Di Rupo en co zakken naar 25,8 procent, dat is een verlies van meer dan 6 procent.

De persoonlijk populariteit van de MR-boegbeelden is nochtans geen echt succes op dit moment: zowel de premier als Didier Reynders zakken in de persoonlijke lijstjes (die overigens statistisch nauwelijks enige waarde hebben en al helemaal niet van toepassing zijn op ons kiessysteem). PS-kopstukken als Paul Magnette en Laurette Onkelinx schieten wel naar omhoog. Dat doet de kans dat er vroeg of laat een paleisrevolutie plaatsvindt bij de PS alleen maar toenemen.

Lees meer