Nieuw Belgisch crowdfundingplatform focust volledig op sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen willen werken aan een betere wereld, maar moeten ook winst maken om te groeien en te doen waarvoor ze bestaan. Dat is niet altijd een even makkelijke combinatie, en daar wil Oksigen Crowd een handje toesteken. Het crowdfundingplatform dat vandaag gelanceerd wordt, wil sociale ondernemingen en de mensen die hen een warm hart toedragen met elkaar in contact brengen, om zo een stapje dichter te kunnen zetten richting een betere, socialere wereld.

Heel veel mensen in onze maatschappij hebben het steeds moeilijker om comfortabel te leven. Daarom willen veel anderen, die het iets minder moeilijk hebben, graag hun steentje bijdragen. Soms is het wat moeilijk om de juiste weg te vinden voor dat geld, of is het helemaal niet duidelijk genoeg waarvoor het geld dat je wegschenkt gebruikt wordt. Daar wil Oksigen Crowd verandering in brengen. Het wil sociale ondernemingen, die zowel maatschappelijke als economische doelen hebben, helpen om geld in het laatje te brengen om zo maximaal te kunnen groeien en ten volle hun nut te kunnen bewijzen.

Sociale onderneming

Sociale ondernemingen zijn bedrijven die naast economische winst ook sociale doelstellingen hebben. Die doelstellingen kunnen over van alles gaan, op vlak van milieu, armoedehulp, kinderen, gezondheid, onderwijs, en ga zo maar door. Omdat die bedrijven niet puur economisch draaien en niet enkel gefixeerd zijn op winst maken, hebben ze soms wat extra hulp nodig om hun werken te financieren en om te groeien. Oksigen Crowd wil die bedrijven in contact brengen met mensen die ook een echte sociale impact willen creëren. Naast het ophalen van geld, kunnen de ondernemingen ook hun concept laten valideren en klanten of partners vinden.

Hoe kun je zelf een van de ondernemingen steunen? Je gaat naar de website van Oksigen Crowd, je kiest de sociale onderneming uit die jij het liefst wil helpen, en dan kan je zelf beslissen hoeveel je wil doneren. Voor een bedrijf aan zijn crowdfunding kan beginnen, moet het een bedrag vooropstellen dat het graag wil binnenhalen. Wordt dat bedrag niet gehaald, dan krijg jij gewoon je geld terug. Als je liever niet meteen geld stort, kun je via dezelfde website ook gewoon (een van) de ondernemingen volgen en verspreiden in je eigen netwerk.

De vijf ondernemingen die vandaag als eerste gelanceerd worden zijn de volgende:

1. PermaFungi

Een Brusselse onderneming die het koffiedik of de prut, dus wat overschiet wanneer je een kop koffie gemaakt hebt, van de vele restaurants en cafés in onze hoofdstad wil recupereren om te gebruiken als meststof voor het kweken van oesterzwammen. Gebruikte koffie is daar perfect voor, maar jaarlijks wordt zo'n 7.000 kilo van het goedje weggegooid terwijl de grote meerderheid van de zwammen hier uit het buitenland ingevoerd wordt, en dat zorgt voor onnodige extra druk op het milieu.

Vooropgesteld bedrag: € 12.000

Website: PermaFungi

2. BeeOdiversity

Deze onderneming wil de biodiversiteit in ons land herstellen en beschermen op verschillende, innovatieve manieren. De focus ligt er op de bij, als bestuiver van de planten cruciaal voor de biodiversiteit. Daarnaast richt BeeOdiversity zich ook op het steunen van andere sociale projecten, vooral via educatieve en sensibiliserende campagnes.

Vooropgesteld bedrag: € 30.000

Website: BeeOdiversity

3. Boobs-'n-Burps

Boobs-'n-Burps wil borstvoeding terug op de kaart zetten, en wil nieuwe mama's daarbij helpen door alles aan te bieden wat daarbij kan helpen, van speciale bh's tot kolven. Hun campagne begint pas op 15 mei.

Website: Boobs-'n-Burps

4. La Salon des Femmes

Dit beautysalon voor de minderbedeelde vrouw zit in geldnood en vraagt daarom om hulp. Vrouwen aan de onderkant van de sociale ladder kunnen hier terecht voor een knipbeurt of schoonheidskuur, om zich zo wat beter, wat meer vrouw te kunnen voelen. Ze kunnen hier ook zelf een nieuwe rok of vest voor een sollicitatiegesprek of een feest maken, uiteraard met de hulp van vrijwilligers. Ook voor een helpende hand bij het opstellen van hun cv kunnen ze hier vinden. Sinds de eerste dag heeft Salon des Femmes ondertussen al meer dan 800 verschillende vrouwen kunnen helpen, en heeft het al ruim 3000 keer kunnen bijspringen waar het nodig was. Maar de populariteit groeit, en om dat allemaal te kunnen blijven betalen, heeft het hulp nodig via crowdfunding.

Vooropgesteld bedrag: € 10.000

Website: Le Salon des Femmes

5. The Opportunity Factory

The Opportunity Factory wil de groeiende mobiliteitsproblemen in grote steden aanpakken door jonge ondernemers samen te brengen om na te denken over en oplossingen te bieden voor die problemen. Volgens The Opportunity Factory zullen die jongeren een sleutelrol spelen in de evolutie naar een andere, groenere stadsmobiliteit. Ze willen vooral de auto in de stad zoveel mogelijk vervangen door fietsen en andere vormen van duurzame mobiliteit, en ontwikkelden daarvoor al de 'Urban Nomad': een aanhangwagentje die van je gewone fiets een elektrische fiets maakt. Om te groeien, en een eerste groot stadsproject op te zetten, wil The Opportunity Factory jobstudenten inzetten in Gent om hun campagne te helpen lanceren, maar daarvoor heeft het geld nodig.

Vooropgesteld bedrag: € 10.000

Website: The Opportunity Factory

Lees meer