Waarom onze koelkasten eigenlijk magnetisch sluiten? De reden is vrij akelig

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil: waarom sluiten onze koelkastdeuren magnetisch? Dat was namelijk niet altijd zo: vroeger sloten die met een slot en een klink. Waarom hebben ze dat met een wet veranderd? Wel, jij klimt nooit in je koelkast - vermoeden we - , maar een klein kind misschien wel, en dat kan levensgevaarlijk zijn ...

Vroeger, toen de dieren nog konden spreken en koelkasten nog gewoon met een slot dichtgehouden werden, speelden kleine kinderen ook al graag verstoppertje. En een geliefkoosde verstopplek voor de kleuters was ... de koelkast. Maar als die dichtging, kon je daar met alle moeite van de wereld niet uit geraken, en al helemaal niet als je vijf jaar oud was. En dus zat je gevangen in de koud, hulpeloos. Want rond de deuren van iedere koelkast zitten ook rubberen banden om de kou binnen te houden. Maar dat zorgt er ook voor dat je kon roepen zo luid je wilde, niemand hoorde je.

Daardoor stierven veel te vaak kinderen in de koelkast. Niet minder dan één kleuter op een miljoen vond zo de dood. En daarom werd in 1956 in de VS de Refrigerator Safety Act gestemd, waardoor magnetische deuren die je met een klein duwtje ook van binnenuit kon openen standaard werden. Tegelijkertijd werd het ook verboden om kapotte of oude koelkasten te dumpen waar kinderen erbij konden, en even later was het zelfs verplicht de deuren te verwijderen als je een koelkast weggooide.

Had de wet resultaat? Wel, ja, gedeeltelijk. Uit een studie uit 1985 bleek dat sinds de wet ingevoerd werd nog maar 0,5 kinderen op een miljoen stierven in de koelkast. Of daar sindsdien nog verder onderzoek naar gevoerd is, is ons onbekend, maar we hebben zo'n donkerbruin vermoeden van niet.

Bron: BuzzFeed