Belgische overheid spendeert 54,3 procent van onze economie, zo zijn we bij 'absolute top' in Europa

© Europstat

218,5 miljard euro, zoveel heeft onze overheid uitgegeven in 2014. Dat is 54,3 procent van de hele Belgische economie. Te veel voor de nieuwe regering, die dat overheidsbeslag absoluut naar beneden wil. Maar in 2014 was van een daling nauwelijks sprake, we gingen amper 0,1 procent naar beneden. Daarmee hebben we na Finland, Frankrijk en Denemarken het duurste staatsapparaat van Europa.

In de absolute top van het peloton, daar zit ons land wat overheidsuitgaven betreft in Europa. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van Eurostat, dat alle Europese cijfers bijhoudt. We zaten voor 2014 op 54,3 procent van de hele Belgisch economie, ons bruto binnenlands product(bbp), dat zijn alle goederen en diensten die vorig jaar in ons land zijn geproduceerd.

En hoewel de regering Di Rupo zichzelf ook als een 'hervormingsregering' in de markt zette, is daar in de cijfers van 2014 weinig van te zien. De totale uitgaven daalden toen met nauwelijks met 0,1 procent. In doelstellingen is de nieuwe regering altijd heel duidelijk geweest: dat cijfer moet toch veel feller naar beneden. Of minder dan 50 procent haalbaar is op het einde van de legislatuur is, wilde N-VA-voorzitter Bart De Wever nooit uitspreken. Maar met 0,1 procent is de kentering hoe dan ook nog niet ingezet.

Nummer vier in Europa

Met dat cijfer staan we ook in de Europese top als de overheidsuitgaven vergeleken worden met het bbp. Alleen in Finland, Frankrijk en Denemarken geeft de overheid dus nog meer uit. Net als België zijn dat landen met een gigantische belastingdruk, maar ook een robuust sociaal apparaat. Opvallend is dat behalve Frankrijk onze buurlanden het beduidend beter doen: Nederland zit aan 46,6 procent, Duitsland aan 43,9 procent

In onze buurlanden Nederland, de UK en Duitsland spendeert de overheid een pak minder. Het overheidsbeslag in Nederland bedraagt 46,6 procent (-0,2 procent in 2014), in de UK zitten ze aan 44,4 procent (-1,1 procent in 2014), in Duitsland is dat 43,9 procent (-0,4 procent in 2014). Merk ook op dat Griekenland nog steeds erg hoog staat in deze lijst, ondanks een bijzonder fors besparingsprogramma.

© Eurostat

En toch geen kampioen in sociale bescherming

Opvallend tegelijk: we zijn geen koploper als het op sociale bescherming aankomt. Luxemburg besteedt 44,4 procent van haar budget aan die sociale bescherming (pensioenen, uitkeringen, sociale zekerheid). Acht lidstaten scoren daar hoger dan 40 procent, België is daar niet bij, wij zitten aan 36,1 procent.

Lees meer