18 goede redenen om deze zomer Wallonië te bezoeken

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Enkele weken geleden besloot ik om een deel van de zomervakantie door te brengen in eigen land. Dit keer geen paradijselijk strand in Thailand of all-in vakantie naar Turkije, maar wel een week roadtrippen in het voor mij onbekende Wallonië. De Ardennen waren altijd al een serieuze blinde vlek op m'n travelmap. Om het nog wat avontuurlijker te maken koos ik om me tijdens de tour enkel te verplaatsen met de trein, bus, fiets, te voet of desnoods op de rug van een shetlandpony. Zolang de auto maar in de garage mocht blijven staan. Hier heb je 18 super coole plaatsen die je deze zomer nog in Wallonië kan gaan ontdekken!

1. Eerste halte is Doornik! Op een boogscheut van de Grote Markt vind je het oudste Belfort van ons land. Trotseer de 257 trappen en bewonder er het knappe panorama over de stad.

© vetexbart 2015

2. Sleur je fiets mee op de trein (of huur er gewoon eentje) en ontdek de adembenemende landschappen in de prachtige streek rond Pacardisch Wallonië.

© vetexbart 2015

3. Als er ergens van alles te doen is dit jaar dan is het wel in Bergen. Als Europese culturele hoofdstad moet je gewoon dit jaar een keer langsgaan in de stad van Elio Di Rupo. Breng een bezoek aan één van de vijf nieuwe musea!

© vetexbart 2015

4. Mons2015 trekt dit jaar echt alle registers open. Kuier door de stad en bewonder prachtige kunstwerken, beklim het belfort of het rust even uit in Jardin De Mayeur.

© vetexbart 2015

5. Ben je nog steeds in Bergen? Overnacht dan zeker in Hotel Dream. Je logeert er in een prachtig verbouwde oude kapel.
6. Namen, de Waalse hoofdstad waar de rivieren Samber en Maas netjes samenvloeien is gekend omwille van zijn schitterende citadel. Vlaamse kunstenaar Jan Fabre plante er verschillende gigantische kunstwerken neer. Oordeel zelf.

© vetexbart 2015

7. Op zo'n 30 kilometer van Namen, in Yvoir vind je de groene B&B Art'isane. Marie-Agnes en Boudoin kregen als eerste in ons land de stempel ‘éco-gîte’ mee.

© vetexbart 2015

8. Droom weg in de prachtige Tuinen van Annevoie! Fonteinen, reusachtige oude bomen, perfect gesnoeide hagen, waterpartijen en leuke grotten die tijdens de tijdelijke tentoonstelling dit jaar perfect aangevuld worden door kunstwerken van Robert Arnoux.

© vetexbart 2015

9. Wie aan de Ardennen denkt, denkt uiteraard ook aan kajakken. Doe je speedo aan en duik de Lesse in voor een heerlijke dagje ontspannend ronddobberen.

© vetexbart 2015

10. Dinant is niet alleen maar zijn citadel, weinig mensen weten dat Dinant ook ‘iets heeft’ met saxofoons. Het is immers hier dat zijn uitvinder Adolph Sax het levenslicht zag. Bezoek daarom zeker Het huis van Meneer Sax.

© vetexbart 2015

11. Probeer er ook zeker de specialiteit, Dinantse koek, met bloem en honing. Lukt het jouw op hem stuk te bijten zonder je tanden te breken?
12. Waan je even een prins of prinses in het sprookjesachtige Kasteel van Vêves op enkele kilometer van Dinant.

© vetexbart 2015

13. Na een stevig klimmetje van enkele kilometers kom je aan in Celles. Uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes van Wallonië. De typische huisjes van breuksteen waarvan deuren en ramen zijn omlijst met gehouwen steen zijn uitstekend bewaard gebleven.

© vetexbart 2015

14. In de provincie Luxemburg ligt de stad Bertrix. Van hieruit kan je (met de fiets) een bezoek brengen aan Au Coeur de l’Ardoise. Daar kan je via een onderaardse wandeling via audiofragmenten (ook in het Nederlands) kennismaken met het vroegere leven in de leisteenmijn.

© vetexbart 2015

15. Bastenaken is bovenal de stad van het Von Rundstedtoffensief, beter bekend als de Slag om de Ardennen. Bezoek het pas geopende Bastogne War Museum (écht de moeite) en het herdenkingsmonument Memoriaal van Mardasson.

© vetexbart 2015

16. In Libramont staat het enige museum in ons land dat gewijd is aan de Kelten!

© vetexbart 2015

17. Op enkele meters van het museum moet je absoluut 'ne warme chocomelk' gaan proeven :) Ik dronk er nooit geen lekkerder dan die in La Pause Chocolat-Thé (Grand-Rue 31).
18. Sluit je trip af in Saint Hubert. Bewonder er de prachtige basiliek of ga met de kinderen naar het Wildpark. Hier kan je in een authentiek en natuurlijk kader het wild dat in de Ardennen leeft, zoals

edelherten, reeën of everzwijnen van nabij gadeslaan.

Voor meer info over mijn #visitwallonia trip of tips & tricks over reizen kan je een kijkje nemen op mijn blog Vleugels & staarten op het tarmac.

Deze lijst van hotspots is uiteraard veel te kort. Hebben jullie nog leuke must do's? Deel ze dan zeker met ons!

Lees meer