Magic Mike wetenschappelijk verklaard: waarom mannelijke strippers uit de kleren gaan (en dat is NIET voor het geld)

En masse zitten we deze weken met rode oortjes in de cinema om te genieten van Magic Mike die uit de kleren gaat. Een Amerikaans onderzoek toont nu aan wat mannelijke strippers drijft. Niet zozeer het geld, zo blijkt, maar vooral de enorme ego-boost die ze krijgen door alle hysterische aandacht van vrouwen uit het publiek. Een interessante ontdekking omdat vrouwelijke strippers juist een lager zelfbeeld blijken te krijgen. 

Als een man uit de kleren gaat voor een stel hysterisch gillende vrouwen dan krijgt hij het gevoel dat hij van belang is, macht en zelfvertrouwen heeft. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie uitgevoerd door Maren Scull aan de Universiteit van Colorado.

Twee jaar lang volgde Scull mannelijke strippers die in Amerikaanse stripclubs voor vrouwen dansen. "Strippen is een gestigmatiseerd beroep en dat kan een negatief effect hebben op het zelfbeeld van de stripper", legt Scull uit aan de Britse krant The Times. "Vrouwen doen het dan ook vooral voor het geld." Scull was benieuwd of dat bij mannen ook het geval is. Niet dus, concludeert Scull.

Aandacht

Mannelijke strippers blijven uit de kleren gaan omdat ze er een positiever zelfbeeld van krijgen, ze voelen zich gewild. Hun ego groeit. Wat verklaart dit verschil tussen mannen en vrouwen? Volgens Scull komt het doordat vrouwen een andere betekenis geven aan de aandacht die ze krijgen van het andere geslacht dan mannen. Vrouwelijke strippers associëren seksuele aandacht als negatief doordat zij het als vrouw in het dagelijks leven al veel meer ervaren dan mannen. In tegenstelling zijn mannen blij als ze eindelijk die aandacht krijgen.

Lees meer