Zoveel vakantiedagen als je zelf wil, komt dat wel goed?

Stel dat zo veel en zo lang je wil vakantie mag nemen. En dat je er van je werkgever nog een leuke bonus voor krijgt. Hou awesome zou dàt zijn? Binnenkort kan het misschien wel. Als maar meer Amerikaanse en Britse bedrijven voeren namelijk een Unlimited Vacation Policy in. Klinkt als een sprookje, maar is het ook echt zo? 

Een ongelimiteerd aantal vakantiedagen. Dat klinkt nu toch fantastisch? Enkele Amerikaanse en Britse bedrijven hebben het al ingevoerd op de werkvloer. Maar het systeem lijkt niet bij iedereen even goed te werken. Is het dan toch te mooi om waar te zijn?

Hoe werkt het?

Heel simpel: het aantal vakantiedagen wordt niet meer bijgehouden. Natuurlijk wordt er wel van werknemers verwacht dat ze hun vakantiedagen op elkaar afstemmen. Anders zou plots half het bedrijf tegelijk op vakantie kunnen zijn. De werknemers mogen zelf beslissen wat voor hen vakantie is. In de zomer zes weken door Australië trekken? Dat kan dat. Of elke donderdagvoormiddag vrij nemen voor yogalessen? Ook goed. En de twee combineren is ook geen probleem, zo lang er maar geen misbruik van gemaakt wordt.

"We zijn allemaal volwassenen, dus laten we ons ook gedragen als volwassenen", zegt de ondervoorzitter van Netflix, de Amerikaanse streamingservice, in een interview op de website van SHRM (Society for Human Resource Management). "En als iemand daar moeilijkheden mee heeft, hoort hij niet thuis bij Netflix."

Waarom?

Vooral de gezondheid en het goed gevoel van de werknemer zouden baat hebben bij die vakantieregeling. Mensen krijgen de kans een dagje thuis te blijven als ze zich iets minder voelen. Of als het mooi weer is. Als de werkdruk hen te veel wordt, kunnen ze er zonder problemen een weekje tussenuit. En mensen die zich lekker in hun vel voelen, zijn gelijk ook veel productiever.

En gezondheid is niet de enige reden. De nieuwe trend draagt ook bij aan de sfeer in het bedrijf. "In mijn bedrijf, ZenPayroll (maakt programma's die het bedrijven makkelijker moet maken hun werknemers uit te betalen, red.), heeft iedereen nu een gevoel van verantwoordelijkheid," schrijft Joshua Reeves op themuse (een website over jobs, solliciteren, ...). "Onze werknemers denken als eigenaars en kijken naar wat goed is voor het bedrijf én voor zichzelf. Doordat ze de baas zijn over hun vakantiedagen voelen ze ook dat we hen vertrouwen en respecteren, en daar wordt heel het bedrijf alleen maar sterker van."

Maar werkt het dan ook ht?

Niet overal. Voor uitgeverij Tribune Publishing (eigenaar van The Los Angeles Times) werkt het niet. Hun werknemers kregen vanaf november 2014 ongelimiteerd vrij, maar moesten het wel inplannen met hun managers. Het personeel was woedend. Ze waren ervan overtuigd dat de managers misbruik zouden maken van de situatie en de werknemers minder vakantie zouden krijgen. Tribune Publishing trok de nieuwe regel dan maar terug.

Vreemd, want bij Netflix, vliegmaatschappij Virgin America en nog tal van andere bedrijven heeft het systeem juist wel superveel succes. Volgens experts is de sleutel tot een succesvolle formule heel simpel: ken de cultuur van je bedrijf. "Als de werkgevers en werknemers geen vertrouwen hebben in elkaar, kan het systeem niet werken," zegt Fred Chilmover, CEO van InsightSquared, een bedrijf dat een app ontwikkelt die verkoopcijfers helpt analyseren.

En soms ... bedoelt iedereen het zo goed, dat het ook niet werkt. Het Britse bedrijf Triggertrap (een producent van camera-accessoires) voerde eind 2014 de ongelimiteerde vakantie in maar het faalde meteen. CEO Haje Jan Kamps vreesde dat werknemers misbruik gingen maken van het nieuwe systeem en veel te veel vakantie zouden nemen. Maar dat was eigenlijk helemaal niet het probleem. Integendeel. De Triggertrap-werknemers namen net te weinig vakantie.

De werknemers voelde zich schuldig over een dagje vrij nemen. Iedereen was bang om die ene persoon te zijn die te veel vakantie neemt. Uiteindelijk waren de werknemers meer burnt out, werd er minder vakantie genomen en maakte het bedrijf zich meer zorgen over de vakantiedagen dan ooit tevoren. In 2015 heeft Triggertrap de regels rond de ongelimiteerde vakantie aangepast. Het aantal vakantiedagen wordt publiek bijgehouden, binnen een team zorgen collega's ervoor dat niemand té veel werkt en werknemers die meer dan 14 dagen vrij nemen krijgen een bonus. (Jahaa, een bonus om vakantie te nemen!)

Bron: iCONIC, themuse, SHRM