CD&V heeft hele lijst extra belastingen klaar, maar dossier tax shift zit muurvast

© Wikipedia

Belastingen op tweede verblijven, op huurinkomsten, op speculatie bij aandelen... Eventueel zelfs de spaarboekjes toch aanpakken: CD&V kwam dit weekend op de proppen met een hele waslijst aan mogelijkheden om vermogens meer te laten betalen. Bedoeling is om te compenseren voor de verlaging op de lasten. De anderen zijn niet meteen enthousiast, er moet eerst een begroting in evenwicht gevonden worden.

Premier Charles Michel (MR) heeft zich met z'n ploeg teruggetrokken op Hertoginnedal, het kasteeltje dat de federale regering ter beschikking heeft in de groene Brusselse rand. Daarmee voert de eerste minister de druk op: bedoeling is toch om deze week te gaan landen met de begroting én de tax shift. Afgelopen weekend werd in groep vergaderd, maar was er ook tijd voor bilaterale gesprekken: de premier alleen met elk van de vicepremiers onder vier ogen.

Die oefening is moeilijk, omdat er 1,7 miljard nodig is om de cijfers voor 2015 en 2016 te doen kloppen. En daarbij is één grote voorwaarde van kracht voor Open Vld en N-VA: de belastingen mogen niet omhoog. Dat verbod wordt behoorlijk stevig geïnterpreteerd: de BTW op elektriciteit, die voor een krater in de begroting heeft gezorgd, wordt niet zomaar opnieuw verhoogd.

Die bewuste btw-verlaging was een maatregel van de vorige regering Di Rupo. Bedoeling was een de facto indexsprong te doen, én tegelijk de consumenten te helpen met de dure energieprijzen. Dat lukte, maar de factuur van die verlaging komt nu alsnog binnen. En ze blijkt extra zwaar, omdat een pak consumenten, vooral bedrijven, onterecht voor dat verlaagd tarief van 6 procent kiest. Fraude dus, dure fraude. Het gevolgd zijn minder inkomsten van zo'n 500 miljoen euro. Dat cijfer steeg bovendien fel: in 2014 was het 'maar' 223 miljoen, in 2015 klom het naar 400 miljoen.

Géén belastingverhogingen in kader van de begrotingscontrole, wél als het over de tax shift gaat

Afgelopen weekend waarschuwde de sp.a keihard voor een "verhoging van de btw-tarieven op elektriciteit", en beschuldigde de regering ervan die "fraude" als een drogreden te gebruiken. N-VA en Open Vld zijn dat niet van plan, want ze beseffen hoe gevoelig elke verhoging van belastingtarieven ligt.

Of is het een wat "genuanceerde" belofte? Feit is dat er door de begroting en de tax shift samen te laten lopen twee discussies tegelijk beslecht moeten worden. Wil je 1,7 miljard vinden, dan heb je twee opties: besparen of/en hogere belastingen. En zowel Open Vld en N-VA willen die laatste optie eigenlijk niet horen. Ze willen enkel over hogere belasting spreken in het kader van een tax shift: als je gaat verschuiven van lasten op arbeid naar andere inkomsten, mogen de belastingen wél omhoog op pakweg de BTW. Zolang de netto som maar nul is, en geen verhoging.

Hoe dan ook moet er bespaard worden. Iedereen kijkt daarbij naar de sociale zekerheid: de gezondheidszorg van Maggie De Block (Open Vld) én het departement Werk van Kris Peeters (CD&V). Vraag is of de besparingen beperkt blijven tot de werking, of men ook aan de uitkeringen zelf op één of andere manier gaat sleutelen. Beide ministers gaven al aan dat er niet veel marge is.

N-VA stelde meteen ook voor om de begrotingen van 2017 en 2018 te bekijken, in één grote beweging. Maar dat zien de anderen, zeker CD&V dan weer niet meteen zitten. Het manoeuvre is een nauwelijks verhulde poging om de tax shift in de hoek te duwen: de komende jaren wordt de federale begroting een nog gruwelijkere klus, en dus mag een tax shift het niet nog moeilijker maken.

Morgen worden de gesprekken even onderbroken, omdat iedereen op post moet zijn voor de militaire parade op de nationale feestdag. Maar daarna kan het weer volop discussiëren, tot de finish dan.

Lees meer