Premier schuift puzzel begroting en tax shift langzaam maar zeker in elkaar

De top van de federale regering timmert verder aan een begroting én een tax shift. Iedereen is optimistisch, maar niemand weet precies hoe het staat. Dat ligt aan de premier, die als enige inzage heeft in alle precieze standpunten van z'n coalitiepartners. Het is wachten op de puzzel die de eerste minister legt, en waar de regering dan mee moet instemmen. 

Het lijkt wel een mini-regeringsonderhandeling. Dat is niet onlogisch, want met de tax shift, maar ook de begrotingsbesprekingen voor dit en volgend jaar, lag er al heel veel op tafel. Op aandringen van N-VA en Open Vld zijn daar ook nog 2017 en 2018 bijgekomen, CD&V stemde uiteindelijk toe en gooide er nog 2019 bij. Dat maakt dat de oefening nu diepe groeven trekt in het toekomstige regeerbeleid. Iedereen beseft wat op het spel staat, maar het optimisme is opvallend groot.

Premier Michel pakt de boel grondig aan: met kleine delegaties (de vicepremiers en één minister per partij) en met urenlange onderhandelingen waarbij maar één man het overzicht heeft, de eerste minister zelf. Het decor is nog steeds Hertoginnedal, het kasteeltje waar de federale regering traditioneel marathonvergaderingen houdt.

"Het zijn geen makkelijke dagen", zo geeft een insider toe. "Maar vooral aan besparingskant zijn er al een pak elementen waarover iedereen het eens is. Alleen is het een echte puzzel en de premier legt zelf alle stukken, als enige. Pas als hij de oplossing ziet voor iedereen, komen we in een stroomversnelling. Die zal er eerder op het eind van de week komen."

Begroting loopt relatief vlot, tax shift is ander paar mouwen

Gisteren werden de gesprekken even onderbroken voor de vieringen rond de nationale feestdag: het Te Deum (een mis om de koninklijke familie te vieren) in de voormiddag, het militaire defilé in de namiddag. Maar daarna gingen de werkzaamheden gewoon door. Vakanties van de ministers en medewerkers zijn immers opgeschort: iedereen wil dus wel een akkoord, omdat dan de beloning volgt.

Voor de tax shift liggen de kaarten nog steeds wat complexer. Er is enerzijds de redelijk heldere zoektocht naar miljarden: als je de lasten op arbeid wil verlagen, moet je het elders gaan halen. Zo is er een verhoging voor accijnzen op tabak, alcohol en diesel. En voor de btw liggen er allerlei pistes voor. Uiteraard is de verhoging van de 6 procent op elektriciteit daarbij, een maatregel waar de afgelopen dagen veel om te doen was. Maar het is lang niet de enige mogelijkheid, een pak uitzonderingen worden mogelijk afgeschaft.

Daarnaast woedt er ook nog steeds een meer symbolische discussie: maatregelen om inkomsten uit vermogens te gaan belasten, maar soms nauwelijks iets gaan opleveren. CD&V wil heel graag dat er toch stappen worden genomen voor een "meer rechtvaardige" fiscaliteit, waarbij grote vermogens aangesproken worden. Ook een taks op speculatie behoort tot de mogelijkheden.

Het is wel zeker dat een compromis beide soort maatregelen zal inhouden. Maar hoe die mix er precies zal uitzien, dat weet voorlopig enkel de premier. Van zodra hij z'n voorstel tot compromis op tafel legt, raakt de zaak dan volgens waarnemers in een stroomversnelling.

Lees meer