Japan stuurt whisky naar de ruimte om verder te rijpen

Een Japanse distilleerderij gaat een kleine hoeveelheid whisky naar de ruimte sturen om daar verder te rijpen. Samen met andere alcoholische dranken zal de whisky een tijdje in het Internationaal Ruimtestation ISS doorbrengen. Ze willen nagaan of het gebrek aan zwaartekracht een gunstig effect op de whisky heeft.

Voor de distilleerderij Suntory is dat weer een mijlpaal, nadat hun whisky vorig jaar is verkozen tot de beste in de wereld. De Schotten waren daar uiteraard niet zo blij mee. Onder de whisky die ze sturen bevindt zich zelfs een 21 jaar oude single malt. De smaak van de meeste alcoholische dranken wordt met de tijd zachter, maar het is nog niet geweten hoe dat precies gebeurt. Maar dat zou te maken kunnen hebben met hoe de omgeving convectie beïnvloedt.

De whisky wordt op 16 augustus naar het ISS gelanceerd. Na een jaar zal een eerste hoeveelheid whisky terugkeren, de rest blijft minstens twee jaar rond onze planeet zweven. Er zijn geen plannen om de whisky te verkopen, dus verzamelaars hoeven nog niet nerveus te worden.

(Bron: The Verge)

Lees meer