WTF? 10 tips om als automobilist geen fietser dood te rijden?!

Choquerend? De Antwerpse fietsblog Antwerpenize is het spelletje victim blaming van vele automobilisten beu. "Alsof een fietser vraagt om overreden te worden!" De blog is terecht verontwaardigd over een lijstje dat het BIVV vorige week uitbracht, getiteld "10 tips om veilig naar school te fietsen". De tegenzet is even creatief als geniaal: "10 tips om als automobilist geen fietsers dood te rijden in Antwerpen".

En dit zijn ze dan ...

1. Gebruik de standaarduitrusting van je wagen

Hoe beter je je spiegels en pinkers gebruikt hoe veiliger je manoeuvres. Zo weet jij wat er rond je gebeurt en de fietsers weten wat je van plan bent.

2. Rij traag

Als je iemand raakt ligt de kans op een dode veel hoger als je je niet aan de snelheidslimieten houdt.

3. Concentreer

Antwerpenize kan het natuurlijk niet laten te wijzen op het feit dat autorijden in hun ogen een slaapverwekkende en frustrerende bezigheid is. Maar chauffeurs moeten wel bij de les blijven! Wees superalert en zit niet te sms'en of te bellen achter het stuur.

4. Denk na

Voor we in onze auto stappen zouden we eens moeten nadenken over de afstand die we gaan afleggen. Is die écht niet met de fiets te doen? In Antwerpen rijden vele mensen afstanden van minder dan 5 km, perfect af te leggen met de fiets. Hoe minder auto's, hoe vlotter het verkeer voor iedereen kan gaan!

5. Honderddertig centimeter

Om veilig een fietser te kunnen voorbijsteken moet je 130 cm afstand tussen je wagen en de fietser bewaren. Als je moeilijk afstanden kunt inschatten rond dan af naar boven. Een beetje teveel afstand is beter dan een beetje te weinig!

6. Evalueer

Een pikzwarte hummer gekocht? Fout bezig! Tenzij je elke week een half huis moet verhuizen ben je veel beter af met een kleinere auto. Omdat je in een kleine auto de snelheid intenser ervaart ben je minder geneigd om snel te rijden. Daarbij vallen felle kleuren op en zien de fietsers je!

7. Vertrek op tijd

Haast en spoed is zelden goed! Stress zorgt voor heel wat concentratieverlies en het verkeerd inschatten van risico's. Kom dus op tijd uit je nest!

8. Dokter

Laat een dokter regelmatig nagaan of jij wel nog geschikt bent om te rijden.

9. Controleer

Ga na of je auto nog in goede staat is. Werkt alles wel nog even goed? Vraag bij twijfel altijd advies aan je garagist!

10. Ga met de fiets

De kans dat je als fietser iemand anders ernstig pijn doet heel erg klein. Bovendien is het een stuk plezanter om te leven in een fietsstad. Volgens Antwerpenize word je er ook een stuk vrolijker van!

Bekijk de volledige lijst van Antwerpenize hier en lees het artikel van het BIVV hier.

Lees meer