Terugkeer De Mol heeft Tom Lenaerts duidelijk gekwetst, en het is nog altijd niet zeker dat vervolg er komt

We hebben een gat in de lucht gesprongen toen VIER bekend maakte dat ze De Mol na al die jaren terug op het scherm zouden brengen. Maar de vreugde werd getemperd toen bleek dat Tom Lenaerts nog stokken in de wielen kon steken. In Van Gils & Gasten legde hij duidelijk met de krop in de keel uit waarom het zo diep zit.

Volgend jaar zou een vierde seizoen van De Mol op VIER beginnen. In tegenstelling tot in sommige andere landen zijn de makers in België ooit op het hoogtepunt van het succes van dat programma gestopt. Tom Lenaerts was er één van, en hij was helemaal niet opgezet met de plannen van VIER. "We zijn met vier vaders van een kind, De Mol, en plots lanceert een zender dat programma zonder één van die vaders daarin te kennen, zonder dat wij dat weten", zei hij. "Eigenlijk, en ik druk mij voorzichtig uit, doe je dat niet."

Tom wikt zijn woorden, maar het heeft hem duidelijk geraakt. "Het is niet netjes. Dat is hetzelfde alsof ik morgen De Slimste Mens op één zou voorstellen." Op de vraag of hij zelf een terugkeer van De Mol ziet zitten, is hij eerlijk. "Er is een reden waarom wij al dertien jaar geen Mol meer hebben gemaakt. Omdat wij de herinnering aan de reeksen die we gemaakt hebben, heel mooi vonden. En nu word je een beetje met de rug tegen de muur geplaatst."

"Niet voor de centen"

Natuurlijk dreigt Tom in de media al snel te worden afgeschilderd als iemand die er geld uit wil slaan, maar dat is volgens hem naast de kwestie. "Dat heeft niets te maken met centen, want met een programma dat je door vier moet delen word je niet fundamenteel rijker. Het heeft te maken met je gevoel." Maar het is nog niet duidelijk of er een akkoord komt waarmee De Mol in 2016 toch kan worden uitgezonden. "We zijn met vier en we hopen dat we eruit geraken", zei Tom Lenaerts. "Ik denk wel dat het opgelost zal geraken, maar dit is niet de manier waarop je met elkaar om gaat."

Toch ook goed nieuws over Tom Lenaerts, want zondag viert hij zijn terugkeer op de zondagavond van één. Hij presenteert het programma Kalmte Kan Je Redden, waarin kandidaten niet alleen vragen zullen moet beantwoorden, maar ook wordt gemeten hoe rustig of gestresseerd ze zijn.

Lees meer