McFail: 26 keren dat McDonald's serieus op z'n gezicht ging

Sometimes you nail it, and sometimes you fail hard: en da's iets dat ze zelfs bij McDonald's hebben moeten ondervinden. Hier zijn 26 dingen die ze probeerden op het menu te zetten door de jaren, en die stuk voor stuk faalden. En als iets faalt bij een gigant als McDo, dan kost het miljoenen en miljoenen.

1. McSoup

Dozensoep van Campbell in een bekertje van McDonald's was dat. Er waren twee smaken: Broccoli & Cheese en Chicken Noodle.

2. Son of Mac aka Baby Mac aka Mac Jr

Tot drie keer toe geprobeerd: als Son of Mac en Mac Jr in de VS, als Baby Mac in Nieuw-Zeeland en Australië. Was een kleine Big Mac. Sloeg nergens aan.

3. De McPizza

McDonald's heeft het verschillende keren met pizza geprobeerd, de laatste keer in 2000. Het duurde 11 minuten voor ie klaar was, en dat was wellicht de reden dat het niet werkte.

4. McJordan Special

McDonald's betaalde basketlegende Michael Jordan een zak geld om deze bacon & kaas-hamburger met BBQ-saus te mogen verkopen. Sloeg langs geen kanten aan.

5. Chopped Beefsteak Sandwich

In essentie een lange hamburger op een rechthoekig broodje met A1-saus. Faalde miserabel in de jaren tachtig.

6. Onion Nuggets

Was een tegenzet voor de onion rings van Burger King. Niemand wou ze.

7. McSalad Shakers

Gelanceerd in de lente van 2000. In sommige landen hebben ze het zowaar overleefd.

8. Fajitas & Burritos

Een poging om Taco Bell te ondermijnen. Om één of andere reden zijn er in Canada nog zes McDo's waar ze op het menu staan.

9. McSpaghetti

Was. Niet. Te. Vreten.

10. McHot Dog

In 1937 waren hotdogs zowaar het eerste wat McDonald's ooit verkocht. Maar in 1977 verbood toenmalig CEO Ray Kroc ze. In 1995 doken ze weer even op als zomeritem in de VS. In 2002 kwamen ze in de UK op het McChoice Menu. In 2009 werd nog eens gepoogd met de McHot Dog. Sloeg alleen in Japan en Chili aan blijkbaar.

11. McLean Deluxe

Was McDo’s eerste poging, in 1991 al, om “gezondere alternatieven” aan te bieden. Een “lower-calorie Quarter Pounder”. De burger was voor 90 procent mager rundvlees en voor 10 procent water met carrageenan, een zeewierextract. Tasted. Like. Shit.

12. Spanish Omelet Bagel

Stond op het menu halverwege de nillies, het ontbijtmenu dan.

13. McSpicy

Sloeg alleen aan in de Filipijnen. De opvolger, de Spicy Chicken, deed het beter, maar is in de meeste landen ondertussen ook verdwenen van het menu.

14. Bacon Bacon McBacon

"A burger featuring 5 slices of bacon served with BBQ sauce, cheese on a bun dipped in pork dripping." Hartaanval here we come. De burger zelf overleefde amper enkele maanden, begin jaren negentig.

15. Eggs Benedict McMuffin

Als McDo de sjieke tour opgaat, dan loopt het blijkbaar altijd mis. Was totaal geen succes.

16. Angus

Angus-burgers komen en gaan bij McDonald’s. Maar ze worden eigenlijk nooit een succes, en de reden is wellicht dat ze te duur zijn, tenminste voor wie naar de McDonald’s gaat. Het is al geprobeerd in de zotste combinaties tot een Angus Chipotle BBQ Bacon toe.

17. Mighty Wings

In tegenstelling tot hun nuggets, zijn vleugeltjes nooit een succes geworden. Behalve in Spanje, China, Samoa en op de Virgin Islands voor één of andere reden.

18. De McDLT

Dit was er eentje die je zelf moest in elkaar steken. Het idee daarachter was dat de sla en de groenten krokanter zouden blijven.

19. De Hulaburger

Was een idee van de CEO van McDonald's in de sixties: een vegetarische burger. In plaats van de hamburger zat er een stuk gegrilde ananas.

20. McAfrica

In 2008 dachten ze bij McDo dit gouden idee te hebben: een burger "met de smaak van Afrika".

21. McAfrika (2)

Maar wacht. Zes jaar eerder hadden ze bij McDo al een McAfrika geprobeerd. Dat was er eentje op een pitabroodje.

22. McLobster

De McLobster was aan 6 euro voor in essentie een broodje krabsla geen succes.

23. McGratin Croquette

Wie de McGratin Croquette bedacht moet aan iets serieus straf hebben gezeten: er zitten gefrituurde macaroni, garnalen en aardappelpuree in.

24. Arch Deluxe

De Arch Deluxe was een “op volwassenen gerichte burger”, een “quarter-pounder with peppered bacon, lettuce, tomato, cheese, onions, ketchup and a secret sauce”. McDo zette hem met een campagne van 100 miljoen euro in de markt in 1996. Het was weggesmeten geld.

25. Big N' Tasty

Was een poging om de Big Whopper van concurrent Burger King aan te vallen.

26. Super-size

McDonald's begon super-size menu's aan te bieden in 1993. Voor een kleine meerprijs gigantische porties frieten en cola was het idee. Dat werkte tot 2004. Toen kwam de film Super Size Me uit, waarin een man een maand lang alleen super-size menu's at. En bijna dood ging.

Lees meer