Der Totale Rausch: Hitler en z'n nazi's waren voortdurend high door drugs. En dit is wat ze slikten of spoten

Adolf Hitler was voortdurend onder de invloed van drugs, en hij gebruikte zowat alles wat beschikbaar was. Een nieuw boek bevestigt de vermoedens dat ook veel nazi-soldaten een drug genaamd Pervitin slikten. Dat is eigenlijk het ons bekende methamfetamine, of crystal meth, maar dan in de vorm van een pilletje.

De onthullingen staan in een boek van de bekroonde Duitse schrijver Norman Ohler: 'Der Totale Rausch'. Hij grasduinde jarenlang door Duitse en Amerikaanse documenten uit de Tweede Wereldoorlog om meer te weten te komen over het druggebruik bij de nazi's. De moordmachine van Hitler werd gevoed door een pilletje, dat ontwikkeld is door een chemicus in Berlijn. Met Pervitin zouden soldaten veel alerter moeten geweest zijn. Met slechts één pilletje konden ze urenlang wakker blijven.

Zoals koffie

Aanvankelijk werd de drug in apotheken verspreid over Europa verkocht. Maar de nazi's geraakten er heel gemakkelijk aan, zo vlot zelfs dat ze het pilletje gebruikten zoals koffie. Tien jaar geleden schreef Der Spiegel al over experimenten met Pervitin uit 1939 op 90 studenten. De conclusie was toen dat het pilletje het Duitse leger echt kon helpen om de oorlog te winnen. Vervolgens werd het eerst op militaire chauffeurs getest tijdens de invasie van Polen. Maar daarna zou het gewoon onder de soldaten verspreid zijn.

Hoe verslaafd sommige soldaten wel waren, blijkt uit de beroemde brieven van een soldaat aan het front. Haast in elke brief aan zijn familie vroeg hij om hem wat Pervitin te sturen. De jongeman was Heinrich Boell en zou later een beroemde schrijver worden die in 1972 als eerste Duitser na de Tweede Wereldoorlog de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg. Sommige bronnen zeggen dat de pilletjes vooral werden uitgedeeld als het snel moest gaan, voor de Blitzkreigs, zoals bij de invasie van Sudetenland, Polen en een deel van Frankrijk. Onder invloed van de drug konden ze dagenlang wakker blijven en zo'n 55 kilometer per dag afleggen.

Hitler gebruikte alles

Het gebruik van de drug was in het begin geen geheim, en zelfs de Britse pers schreef over het wonderpilletje van de Duitsers. Hoewel de drug in 1941 illegaal werd, verklaarde een generaal aan Ohler dat ze het veel langer dan dat bleven gebruiken.

Hitler zelf zou volgens Ohler geen Pervitin gebruikt hebben. Maar dat was dan zowat het enige dat hij niet probeerde. De arts van Hitler, Dr. Theodor Morrell, schreef dat zijn patiënt voortdurend doping, hormonen en zware drugs inspoot. Toen zijn laatste offensief in 1944 uitbrak, had Hitler "geen nuchtere dagen meer".

Ohler stelt dat meth zeker een grote rol heeft gespeeld in de manier waarop het Duitse leger de oorlog aanvatte. Eerst werden de hersenen van de soldaten overspoeld met serotonine en dopamine, en toen het effect begon te minderen werden ze geïrriteerd en kwaad. Het gebruik van heroïne maakte dat effect bij Hitler zelf nog erger. Eerst werd hij heel euforisch, om daarna ten prooi te vallen aan een oncontroleerbare woede.

Al deze drugs leiden op lange termijn tot neurologische problemen en agressie. Ohler wist al dat soldaten wel veel drugs slikten, maar hij was toch geschokt om te zien wat Hitler precies gebruikte. Tot aan zijn dood moet hij in een roes hebben geleefd.

(Bron: The Daily Beast, Der Spiegel)

Lees meer