Tweelingbroers raken elkaar kwijt tijdens Tweede Wereldoorlog en zien elkaar na 70 jaar terug

Haal al maar een doos zakdoeken boven, want dit verhaal gaat je ongetwijfeld doen wenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten tweelingbroers George Skrynecky en Lucian Poznanski elkaar kwijt. Hun moeder werd ziek en de twee werden door andere families geadopteerd. Na bijna 70 jaar vinden ze elkaar dan toch terug en dat weerzien is zo ongelooflijk mooi en emotioneel. "Broers, voor altijd", zegt een van de twee al wenend. 

Tijdens een groot deel van de Tweede Wereldoorlog zat de moeder van George Skrynecky en Lucian Poznanski, in een concentratiekamp in Duitsland. Ze beviel van de twee nadat ze bevrijd werd uit het kamp, maar werd niet zo lang daarna erg ziek. De moeder moest haar zoons, die ondertussen 69 zijn, afstaan en de twee werden door andere families geadopteerd. Met dat verhaal pakt de BBC uit.

In 1960 kwam George erachter dat hij geadopteerd was en begon hij zijn zoektocht. Hij contacteerde onder andere het Rode Kruis om zijn broer te vinden, maar die konden niet helpen. Niet veel later verhuisde hij naar Amerika. Zijn tweelingbroer Lucian bouwde een leven op in Polen en kwam pas vorig jaar te weten dat hij nog ergens een tweelingbroer had rondlopen. "Ergens, diep in mijn hart, wist ik het wel", zegt hij.

© BBC

Het Rode Kruis gaf de zoektocht echter niet op. Uiteindelijk is de organisatie er toch in geslaagd de twee op te sporen en ze terug samen te brengen. "Ik dacht niet dat deze dag er ooit zou komen, maar ik hoopte altijd dat ik op een dag mijn broer zou vinden", zegt George. De tweelingbroers zijn uiteindelijk toch herenigd in de Poolse hoofdstad Warschau.

Het weerzien was ongelooflijk emotioneel voor de tweelingbroers. De traantjes vloeiden en als je ziet hoe de twee elkaar vastpakken en hoe oprecht gelukkig ze zijn om elkaar eindelijk te zien, ga je echt even stil worden. "Ik moet de lotto niet winnen, ik wil gewoon bij mijn broer zijn", zegt Lucian. "Broers, voor altijd", voegt zijn tweelingbroer daar vol tranen aan toe.

© BBC

Nadat ze elkaar ontmoet hebben, kregen ze historische documenten te zien die meer uitleg geven over hun familie. Ze komen erachter dat hun vader een Amerikaanse soldaat was die terug naar de Verenigde Staten was gekeerd na hun geboorte.

Ze kwamen er ook achter dat ze na hun geboorte naar Polen werden gebracht zonder dat hun moeder daarvan op de hoogte was, waardoor die hen moeilijk kon opsporen. Bovendien stierf de vrouw slecht jaren na het einde van de oorlog. Ondanks de verloren tijd, zijn de broers ongelooflijk gelukkig dat ze elkaar dan toch gevonden hebben. "Eindelijk hebben we elkaar gevonden. Eindelijk kunnen we het verhaal afsluiten", zegt George.

© BBC

Check hier een kort fragment van de documentaire

Bekijk hier de volledige documentaire

Bronnen: BBC via BuzzFeed

Lees meer