John Crombez (sp.a) praat met Peter Mertens (PVDA) op het sp.a-hoofdkwartier: "Open gesprekken zijn nuttig"

Ooit waren ze gezworen vijanden, de socialisten en de communisten. Onder Bruno Tobback was de relatie minder dan hartelijk: feestelijk negeren was het motto van de sp.a toen. Tobback weigerde elke debat of dubbelinterview. John Crombez doet het anders: hij nodigde Peter Mertens doodleuk uit op de koffie.

"Awel, hoe was het op de Grasmarkt. Jij komt daar nu meer dan ik", grapt Bruno Tobback na afloop van een debat in Antwerpen tegen Peter Mertens. Echt van harte is het niet. Tobback is er Crombez komen vervangen als 'voorzitter', een beetje pijnlijk na z'n interne nederlaag bij sp.a. Tobback krijgt het ene grapje na het andere over zich, waarbij vooral Wouter Beke (CD&V) uitblinkt in plaagstok spelen.

Maar na afloop staan hij en Peter Mertens wat te keuvelen. De leider van het communistische PVDA, 'verloor' vorig jaar ook de verkiezingen. Net als bij de sp.a was het resultaat van PVDA teleurstellend: de communisten hadden gehoopt om in Antwerpen een zetel te halen en Mertens in de Kamer te brengen. Maar tijdens de verkiezingen speelde Tobback het hard: hij deed gewoon alsof de PVDA niet bestond. Geen debatten, geen discussie, geen gezamenlijke interviews, nooit voor vol aangezien. Tot frustratie van Mertens.

Op z'n minst opmerkelijk

En nu is diezelfde Mertens dus vriendelijk ontvangen op de koffie bij Crombez, op het sp.a-hoofdkwartier aan de Grasmarkt in Brussel. "Het was een heel hartelijk gesprek", zo wilde Mertens nog kwijt. "Zoek er allemaal niet te veel achter", zegt Crombez. Geen grote poging om het landschap te herverkavelen of het oprichten van een 'groot progressief project'. En toch, het is op z'n minst opmerkelijk dat de sp.a-voorzitter amicaal omgaat met de PVDA-voorzitter.

"Dat vind ik niet. Ik heb me als nieuwe voorzitter voorgenomen om al m'n collega-voorzitters eens onder vier ogen te zien. Ook de Franstaligen. De meesten zijn de laatste weken gepasseerd. Daar zat Peter dus ook bij. Maar evengoed Bart De Wever. Dat is toch niet abnormaal, om goede relaties met de collega's te willen onderhouden?", vraagt Crombez.

Dat er in de Wetstraat zaken moeten worden gedaan onder de partijvoorzitters is zeker. Want zelfs al zit de sp.a niet meer in de federale en Vlaamse regering, in tal van steden en gemeenten vormen ze coalities. En de eerstvolgende verkiezingen zijn die van 2018, waarin die lokale besturen opnieuw gevormd moeten worden.

"Niet mijn stijl"

Maar terug naar PVDA. Het Vlaams Belang krijgt expliciet geen tijd van Crombez, en daarmee is de sp.a'er niet echt de uitzondering. Het cordon sanitair staat nog steeds, er vallen geen coalities te maken met het Belang. Met de PVDA ligt dat anders: in Antwerpen zijn er wel degelijk districten waar sp.a en PVDA samen in coalities zitten. "En ze zitten ook in de Kamer. Doen alsof PVDA niet bestaat, dat is niet mijn stijl hé. Ik weet dat mijn voorganger daar anders over dacht, maar goed ik pak het anders aan."

"Je doet die uitnodiging bij wijze van voorstelling van jezelf. Nu bon, voorstelling ... Bart en ik kennen mekaar al lang bijvoorbeeld. Dat zijn heel open agenda's, die gesprekken gaan over vanalles. Maar ik ga de kroon niet ontbloten, dus meer ga je van mij niet horen. Ook niet over mijn gesprek met Peter. Maar je hoeft er echt niet meer achter te zoeken. Van herverkaveling is echt geen sprake."

Opvallend ook: Crombez wil hard oppositie voeren, maar achter de schermen wil hij wel graag de kanalen openhouden. "We kunnen dat regelmatiger doen, die contacten. Dat lijkt me niet oninteressant. Tot nu toe zijn die gesprekken ook zeer fijn verlopen."

Lees meer

Lees meer