11 redenen waarom wij vegetariërs nog altijd niet serieus genomen worden

Donderdag Veggiedag, Dagen zonder vlees, de vegetarische slager. Wie geen vegetariër is, denkt waarschijnlijk dat het goed leven is als vegetariër in België. Well... het kan altijd slechter, maar er is toch nog wel wat werk aan de winkel. In de eerste plaats: omdat we vooral niét serieus worden genomen. Je gelooft me niet? Dit is het bewijs:

1. Je eet altijd hetzelfde op restaurant

- Kaaskroketten

135076771.jpg

© Thinkstock

Een klassieker, maar geen echt eten. 

- Slaatje geitenkaas

149336526.jpg

© Thinkstock

Als je geluk hebt werd het geitenkaasje niet in spek gewikkeld. En is het niet gemaakt met dierlijk stremsel. 

- Pasta

470784373.jpg

© Thinkstock

Meestal met veel tomatenconcentraat en weinig anders. 

Lees meer

2. Er zijn altijd te weinig sandwiches met kaas

shutterstock_171483617.jpg

© Shutterstock

Ook niet-vegetariërs eten kaas namelijk. En voor vegetariërs is er niets anders.

Lees meer

3. Je lijdt honger op recepties

honger_tinafey.jpg
Voor de gefrituurde hapjes heb je een voorproever nodig ("Die ronde daar, ik weet bijna zeker dat die vegetarisch is"), tenzij de ober het weet (zelden). De meeste moet je gewoon laten passeren. Goed voor de lijn, dat wel. 

4. "Vegetariër? Geen probleem, we hebben ook kip/vis."

friends_not_food.gif

Wel een probleem: Vegetariërs eten geen vlees, vis, schaaldieren, insecten en idealiter ook geen producten gemaakt met dierlijk stremsel (zoals veel kazen), gelatine (zoals redelijk wat desserts), of kippenbouillon (zowat alle soepen). Die laatste zijn erg moeilijk te vermijden en te controleren, en worden door een deel van de vegetariërs dan ook niet strikt gevolgd.

Wie vis of kip eet, mag zich geen vegetariër noemen. Het is niet correct én het vergroot de verwarring. Er bestaan andere benamingen voor: pescotariër (voor wie wel vis eet) en pollotariër (wie kip eet).

Eva vzw heeft een overzicht van vegetarische kazen.

Lees meer

5. De houding van je gesprekspartners

Oei, sorry, mag ik dat wel eten als jij in de buurt bent?

Zucht. Ja. Het stinkt, maar ja, smakelijk.

Planten leven toch ook?

Zuchterdezucht.

Wat maakt het uit, de dieren zijn toch al dood.

Maar ze zouden niet dood zijn als jij ze niet zou opeten.

En zou je een dier eten als het gestorven is van ouderdom? 

Nee, waarschijnlijk niet. 

Als je moet kiezen tussen de hongerdood of vlees eten, wat kies je dan? 

Afhankelijk van mijn wil om te leven. Die afneemt na zulke vragen. 

Maar je ziet er zo gezond uit!

Toegegeven, die laatste opmerking komt met de jaren minder voor, maar dan nog. 

Ik eet ook minder vlees/al eens vegetarisch. 

Ja... wat moeten we daar nu mee?

Ik heb het wel eens geprobeerd maar het is gewoon vies.

Eet je dan elke soort vlees, vis of groente graag. Nee toch?

Hitler was ook vegetariër.

Et alors?
shut up.gif

Lees meer

6. Kan je niet gewoon het vlees er af halen?

tumblr_inline_mzad9awATQ1rohp4f.gif
Dat kan soms ja. Maar het smaakt er wel naar, en al dat uitgelopen vet zit overal. Nee, dank u. 

7. Onflexibele Thaise, Chinese en Indische keukens

save_a_cow_eat_a_vegetarian_belt_buckle.jpg
Traditioneel veggievriendelijke keukens, zoals Thais, Indisch en Chinees, zijn minder flexibel dan in het buitenland. Waar je in bijvoorbeeld de Verenigde Staten vlees- en visgerechten vegetarisch (en met aangepast pikantheidsniveau kan bestellen), is dat hier uitgesloten. 

Lees meer

8. Waar is de volkorenpasta?

orig-21287648.jpg
Volkorenpasta, -deeg of -rijst is in Belgische restaurants een uitzondering, laat staan dat je de keuze hebt. 

9. Vegetariërs zijn lastig

download (1).jpg
Het wordt gedoogd, maar iedereen die een vegetariër over de vloer krijgt, stresst daarover. Tot op het punt dat dinner parties minder en minder voorkomen, want ja, er moet ook voor een vegetariër worden gekookt. Je bent nooit een volwaardig deel van een groep. Where is the love? 

10. De keuze in een vegetarisch restaurant is zo overweldigend dat je er keuzestress van krijgt. 

soexcited.gif

Zo gewend dat je iets bestelt waarvan je je niet eens afvraagt of je er zin in hebt, omdat het toch niet uitmaakt, dat de keuze in vegetarische of veggievriendelijke restaurants plots overweldigend is. 

11. Je vegetarische menu kost evenveel als de niet-vegetarische

anigif_enhanced-buzz-25571-1389735004-4.gif
Terwijl meestal enkel vlees of vis werd weggelaten (het duurste!) of je een pasta in de plaats krijgt (zie boven). Zelfs als er moeite werd gedaan om een volwaardige en originele vegetarische maaltijd voor te schotelen, dan nog is de prijs niet gerechtvaardigd. Gewoon NIET. 

Maar dat houdt ons niet tegen.

giphy.gif

Konijnenvoer boven.

Life & Style Life!

Jouw reactie?