Eurosong wordt extra speciaal dit jaar: wie van deze 5 gaat straks voor ons naar Stockholm?

Het is nog even, we know, maar dat België gaat knallen op het 61ste Eurovisiesongfestival in Stockholm staat nu al vast. Met wie? Dat weten we nog niet, behalve dat het zéker met één van de vijf toptalenten zal zijn die vandaag werden voorgesteld. "Hun stemmen zijn lichtjes fenomenaal", sprak presentator Peter Van de Veire trots. Of we acrobatentoeren à la Sergio mogen verwachten? Dat vertelden ze ons zelf in de video hieronder ... 

 

De VRT koos voor Eurosong 2016 trouwens een opvallende nieuwe aanpak. Zo zijn ze zélf op zoek gegaan naar vijf jonge, muzikale talenten met wie ze een intensief traject willen volgen, eentje dat Eurosong overstijgt.

"Het wordt een investering in een hopelijk langdurige en succesrijke toekomst van jong muzikaal talent in Vlaanderen, en misschien wel ver daarbuiten", legt Eén-netmanager Olivier Goris uit. "We willen niet alleen met een topact naar Stockholm trekken, we willen ook de kandidaten helpen om een grote stap te zetten in hun artistieke ontwikkeling."

Eén ding staat vast: onze Eurosong-kandidaat wordt sowieso iemand van deze vijf toppers:

1.

© vrt

Deze geboren en getogen Berchemnaar deed als kleine jongen niets liever dan samen met zijn drie broers The Jackson 5 imiteren. Zijn liefde voor muziek leverde hem op zeventienjarige leeftijd een plek op in de top tien van Idool 2007. Een jaar later nam hij deel aan Can You Duet. Na enkele jaren studeren, werken en gitaarlessen in Barcelona begon Adil met Abdel Kariem Asselman aan de groep Adil & A.K.A.

Hun muziek omschrijft Adil zelf als Rhythm & Soul, en “what you see is what you get” is hun motto wanneer ze op een podium staan. Onlangs bracht hij samen met Slongs Dievanongs Doeda ogen dicht uit.

2.

© vrt

Astrid komt uit een echt muzikaal nest. Haar mama studeerde af aan het Lemmensinstituut en gaf pianoles, haar papa speelt basgitaar. Midden jaren 80 namen haar ouders als Phase One zelfs samen deel aan Humo’s Rock Rally. Astrid zingt dan ook al zo lang als ze zich kan herinneren. Zangles heeft ze nooit gekregen, maar door zichzelf duizenden keren op te nemen en telkens te herbeluisteren, heeft ze een indrukwekkende stem ontwikkeld.

Sinds 2012 is ze een van de vaste zangeressen van het collectief AKS (Addicted Kru Sound). Deze zomer stonden ze samen op Couleur Café, Dour en Feest in het Park. Toch is het vooral online dat Astrid al van zich heeft laten horen. In tegenstelling tot de opzwepende klanken van AKS, beschrijft ze haar eigen muziekstijl als eerder sober met een vleugje soul.

3.

© vrt

Laura is opgegroeid in het theater: haar beide ouders speelden in musicals. Vanuit de wieg zag ze haar ouders repeteren. Zo was ze al op jonge leeftijd vertrouwd met castings en audities. Als achtjarige speelde ze een gastrol in Witse en op haar elfde stond ze voor de eerste keer zelf in een musical waarin ze meteen de hoofdrol wegkaapte: Annie.

Later evolueerde ze van musical naar pop, en daar zat KetnetPOP 2010 voor iets tussen: “Bij KetnetPOP is de liefde voor popmuziek naar buiten gekomen” zegt ze zelf. Het grote publiek heeft Laura vooral leren kennen via The Voice 2014 waar ze op een tweede plaats eindigde. uptempo popmuziek met een laagje funk: dat is voor Laura het genre dat bij haar past.

4.

© vrt

Amaryllis is de meest ervaren rot van de vijf. Met een actrice als mama en een papa achter de schermen van de theaterwereld, heeft ook Amaryllis acteren in het bloed. Maar zelf is ze ook met een zangmicrobe geboren. Op haar zestiende trok ze haar stoute schoenen aan en deed ze mee aan De Grote Prijs Bart Peeters. Na een jaar studeren aan het Berklee College of Music in Boston rolde Amaryllis van de ene opdracht in de andere: van muziektheater tot musical, telenovelle, film en eigen nummers. Net als Laura speelde ze als kind Annie, en in 2009 was ze Pippi in de musical Pippi zet de boel op stelten! van Stany Crets. Ze kaapte de hoofdrol weg in de film Brabançonne en won daarvoor dit jaar een Ensor als beste actrice.

5.

© vrt

Ook Toms muzikale wortels reiken diep. Zijn overgrootvader was cabaretier, zijn grootvader speelde in een band, en Toms vader en oom hielden het op hardrock. Tom is geschoold in klassieke piano. Zijn vader coachte hem in zang en gitaar, en Tom heeft zichzelf vervolmaakt in pop, jazz en gospel. Hij is singer-songwriter en heeft een dozijn nummers zelf geproducet. Zijn teksten zijn vaak autobiografisch. De song waar hij zich het meest mee identificeert, isGrown.

Op zondag 3, 10 en 17 januari zullen de vijf hun song aan ons voorstellen op Eén. Deze week stellen de artiesten zich ook voor op MNM in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow, tussen 6 en 9u.

© vrt

Uiteraard kan je ook alles volgen via de Facebookpagina van Eurosong:

Lees meer