Zijn we op weg naar de warmste november ooit?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Dat de temperaturen buiten opvallend aangenaam zijn voor de tijd van het jaar hoeven we u vast niet meer te vertellen. De eerste helft van november is voorbij en onze dikke winterjassen liggen nog steeds in de kast. Zijn de temperaturen dan zo uitzonderlijk hoog tegenover andere jaren? En moeten we ons zorgen maken over die warme temperaturen?

Uit cijfers van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) blijkt dat de eerste helft van november dit jaar de vierde warmste is sinds 1963. In 1994 was begin november het warmst met een gemiddelde temperatuur van 14,2°C. Dit jaar is dus niet de warmste november ooit.

Als we kijken naar de gemiddelden van alle novembermaanden sinds 1900 kunnen we zeggen dat de temperatuur in het algemeen toch wel gestegen is. Begin 20ste eeuw schommelden de temperaturen tussen de 9 en de 12°C, rond de jaren ’50 bleven we ook tegen de 10 à 12°C klimmen en tegen het einde kenden we toch enkele piekmomenten van ongeveer 12 à 13°C. In de eerste helft van november dit jaar haalden we temperaturen van gemiddeld 14°C tot zelfs 17°C in de eerste week.

Moeten we ons zorgen maken?

Menig klimaatfan aarzelt niet om dit soort weersomstandigheden toe te schrijven aan de opwarming van de aarde, maar deze hoge temperaturen hebben niets te maken met de verandering van ons klimaat. Het weer hangt af van de soort lucht die over ons hoofd stroomt. Een hogedrukzone boven Oost-Europa zorgt er momenteel voor dat de warme lucht vanuit Zuid-West-Europa, dus landen zoals Spanje, naar ons wordt gevoerd.

We hoeven dus niet te panikeren. Gewoon genieten van de resterende warme novemberdagen is de boodschap ;-).

Lees meer