Waarom Sam Van Rooy (Vlaams Belang) een leider voor morgen is

Meneer Van Rooy

De politieke redactie van newsmonkey stak de koppen bijeen voor een lang en moeilijk beraad, dat de nacht in ging op een anoniem kasteel. Na uren en uren onderhandelen raakten de betrokkenen het eens over één lijst. Een lijst van beloftevolle, jonge politici, die nu soms al het verschil maken. Maar vooral politici waarvan wij geloven dat ze op een dag de moed en het inzicht zullen hebben om dit land te leiden. Hieronder ons oordeel:

Wie: Sam Van Rooy

Functies: woordvoerder Vlaams Belang

Leeftijd: 30 jaar

Sam Van Rooy is een leider voor morgen omdat: hij nu al een van de meest bekende Vlaams Belangers is. There is no such thing as bad publicity, zou je kunnen zeggen, al is het niet zeker of dat ook voor Van Rooy geldt. Hij tweet sneller dan zijn eigen schaduw en vanuit de onversneden onderbuik van Vlaams Belang doet hij regelmatig felle uitspraken die vaak op het randje, maar nog vaker compleet erover zijn.

Je moet hem nu al kennen van: zijn felle uithalen naar een van de Twitteraars van de NMBS, waarmee hij serieus in discussie is gegaan. "Voor u is het meneer Van Rooy", tweette de Vlaams Belang-woordvoerder naar NMBS, waarna de hashtag #meneervanrooy zelfs trending werd. Niet echt z'n beste zet, maar bon, Vlaams Belang haalde wel nog eens de nationale pers op die manier.

Wij verwachten van hem: dat hij de volgende - en misschien hopelijk iets meer resultaatgerichte - Filip Dewinter wordt. Net als Dewinter is Van Rooy duidelijk van het principe "het moet wat vuilgebekt zijn" en deinst hij dus niet terug van enorm aangebrande uitspraken. Afwachten of dat past in de partijstrategie.

Lees meer

Wat is Leiders voor Morgen?