"Haal Saoedische invloed weg uit Grote Moskee Brussel", eist sp.a

De oppositie schiet met scherp op de banden met Saoedi-Arabië, volgens hen "een broeihaard van extremisme". Groen stelde voor om de handelsrelaties stop te zetten, de sp.a wil nu dat de regering de connectie doorknipt tussen de Grote Moskee in Brussel en het koninkrijk. "Maak een einde aan die erfpachtregeling met Saoedi-Arabië." Die dateert van koning Boudewijn.

De Grote Moskee in Brussel is een opvallend gebouw aan het Jubelpark. In de jaren zestig gaf koning Boudewijn het gebouw en de werking in erfpacht aan de Saoedi’s. Met nefaste gevolgen. Want volgens sp.a speelt het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum "een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam (het Wahabisme) dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen".

Feit is dat de Europese islam stevig onder invloed staat van de Saoedi's, die met hun geld invloed en vooral verspreiders van hun leer konden inplanten. "Sinds 1967 brengen Saoedische imams en diplomaten vanuit deze moskee de Wahabistische leer in Brussel, België en Europa. Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving”, zegt Vaams parlementslid en Brusselaar Yamila Idrissi (sp.a).

'Je kan niet radicalisme bestrijden enerzijds en het Wahabisme omhelzen anderzijds"

“Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saoedi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het Wahabisme bannen. De Belgische overheid kan niet enerzijds zeggen het radicalisme en het terrorisme te bestrijden en anderzijds de Saoedische verspreiders van het Wahabisme omhelzen”, zegt Idrissi. “In de strijd tegen de radicalisering, waarvan de noodzaak vandaag groter is dan ooit, is het onmogelijk om deze spreidstand vol te houden. Practice what you preach: hoog tijd om de Saoedische controle over de Grote Moskee te stoppen.”

Idrissi stemt meteen voor om de Grote Moskee om te vormen tot een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam. “De Grote Moskee van Brussel is de ideale uitvalsbasis voor de ontwikkeling van een moderne islam. Het moet een centrum worden waar vooruitstrevende denkers, zoals Adnan Ibrahim, Tareq Oubrou, Rachid Benzine en het gedachtegoed van de overleden Mohammed Arkoun, deze islam kunnen vormgeven. Zo kan de Moskee een plek voor gebed worden, maar ook een plek waar men expertise verzamelt, alternatieve interpretaties aanbiedt, Europese imams opleidt, informeert, bestudeert, progressieve werken naar het Nederlands vertaalt en kennis uitwisselt. Brussel heeft als hoofdstad van Europa niet alleen de verantwoordelijkheid, maar zelfs de plicht om hier werk van te maken.”

Lees meer