Saoedi-Arabië gaat in één keer meer dan 50 mensen onthoofden “om een voorbeeld te stellen”

Saoedi-Arabië is van plan om “bij wijze van voorbeeld te stellen” in één keer in verschillende steden tegelijk meer dan 50 mensen te onthoofden. Het gaat volgens de Saoedi’s om terroristen. Maar een groot deel van die terroristen blijken sjiieten te zijn of andere tegenstanders van het regime.

Twee Saoedische kranten hebben aangekondigd dat de executies nakend zijn. Volgens Okaz, een krant die in handen is van het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken, gaat het om 55 ?terroristen?, volgens al-Riyadh zijn het er 52.

Volgens de kranten gaat de massa-executie, de eerste sinds 1979, plaatsvinden in ?de volgende dagen?. Waarnemers denken dat het wellicht na het vrijdaggebed zal zijn.

Sjiieten

Bij degenen die onthoofd zullen worden zitten wel degelijk een aantal terroristen van al-Qaida - maar niet van Islamitische Staat, dat nochtans ook aanslagen heeft gepleegd op Saoedische bodem. IS beperkt z?n aanslagen echter tot sjiitische doelwitten.

Die sjiieten zijn een minderheid in Saoedi-Arabi en een doorn in het oog van het bewind. Onder degenen die nu terechtgesteld worden zitten dan ook veel ?terroristen? uit de olierijke regio Al-Awamiya, daar waar die sjiitische minderheid woont.

Er zijn bijvoorbeeld drie jongeren bij die minderjarig waren toen ze gearresteerd werden, en van wie Amnesty International kon achterhalen dat ze bekentenissen aflegden na gemarteld te zijn.

Ook Sheikh Nimr al Nimr, een belangrijke sjiitische geestelijke, is bij degenen die hun hoofd zullen verliezen.

Timing

De timing van de massa-executie heeft te maken met een machtsstrijd tussen Mohammed bin Nayef, de minister van Binnenlandse Zaken én de Saoedische kroonprins en Mohammad bin Salman, minister van Defensie, gedeputeerd kroonprins én de favoriete zoon van de huidige koning Salman.

Die laatste is zowat de stand-in voor zijn vader: koning Salman is dementerend. Sinds hij in januari koning werd, heeft zijn zoon veel macht verworven. Naast defensieminister en de man die de oorlog tegen Jemen ontketende, dient hij ook als ?chief of the royal court? en is hij voorzitter van de Raad voor Economische Zaken, zowat het belangrijkste economisch orgaan in Saoedi-Arabië.

Mohammad bin Nayef, die Salman moet opvolgen, ziet dat allemaal met lede ogen aan en heeft volgens insiders schrik dat Mohammad bin Salman de macht gaat grijpen.

?Daarom wil hij nu statements maken, om de Saoedi?s en de wereld te tonen dat hij sterk is?, zeggen waarnemers van het Saoedische regime. ?Als dit aangekondigd wordt in Okaz, dan is het authentiek: die krant is helemaal onder controle van Mohammad bin Nayef en het ministerie van Binnenlandse Zaken.?

Diezelfde waarnemers waarschuwen dat de executies zouden kunnen leiden tot een opstand van de sjiieten in Saoedi-Arabië.

Belastingsverdrag

Nadat de oppositie er al had op aangedrongen om de banden met Saudi-Arabië te herzien lijkt er nu ook wat te bewegen binnen de meerderheid, zij het voorzichtig. Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) trekt een onderhandeld belastingverdrag met Saudi-Arabië voorlopig terug. ?In het licht van de actualiteit lijkt het ons opportuun om dat verdrag opnieuw te evalueren op zijn wenselijkheid?, klinkt het op zijn kabinet.

Meer dan 160 al

Dit jaar zijn al meer dan 160 mensen in Saoedi-Arabië terechtgesteld. Vorig jaar waren er het in totaal negentig, met een triest record in augustus, toen negentien mensen hun hoofd verloren. Er zaten een aantal moordenaars bij, maar dat was een flinke minderheid.

Bezit van cannabis, homoseksualiteit, tovenarij, hekserij (echt) en het beledigen van de islam waren de belangrijkste misdrijven. Onder dat beledigen van de islam valt het als vrouw rijden met een auto, het openen van een online forum en het dissident gebruiken van Twittter. In twee gevallen volstond het om de vader te zijn van zo?n overtreder om je hoofd te verliezen.

Gisteren nog werd bekend dat Ashraf Fayadh, een kunstenaar curator was op onder meer de Biennale in Venetië, ter dood veroordeeld is. Eerst ging hij vier jaar cel krijgen en 800 zweepslagen, maar, dat was toch een beetje zwak vond de zedenpolitie in Saoedi-Arabië. De misdaad van Fayadh? Het posten van een video online waarop te zien is hoe de mutaween, de religieuze politie, een man in Abha openbaar zweepslagen geeft.

Lees meer