Van Eetvelt: "We hebben migratie nodig. Deze vluchtelingen zijn vaak hooggeschoold en hebben geld"

"We moeten de vluchtelingenstroom als een opportuniteit zien. Ze kunnen een toegevoegde waarde creëren", dat zei Karel Van Eetvelt, topman van ondernemersorganisatie Unizo, vandaag in De Zondag.

Volgens de Unizo-topman maken veel mensen, ook politici, de fout om deze instroom van migranten te vergelijken met gezinshereniging. "Daar heb je inderdaad vaak mensen met lage competenties die moeilijk aan de bak komen. Deze situatie is anders. Deze vluchtelingen zijn vaak hooggeschoold en hebben aardig wat geld."

Onwetendheid

Mensen reageren dan ook vaak angstig uit onwetendheid, zo zegt Van Eetvelt. "De politiek pikt die reacties op. Ook de media hebben een verantwoordelijkheid. Zij brengen alleen negatieve verhalen, en dat frustreert mij mateloos. Hoe wil je dat de samenleving migratie anders gaat bekijken als alleen het negatieve rolmodel getoond wordt?"

Bij Unizo bekijken ze dat anders. "Wij bekijken dat heel rationeel. Ons uitgangspunt is, en daarover bestaat zelfs geen discussie, dat er geen andere optie is dan die mensen hier op te vangen en ze een waardevolle plaats in onze samenleving te geven. Dat lijkt mij logisch. Ten tweede: hoe kan dat beter dan hen meteen in de economie in te schakelen zodat zij een toegevoegde waarde kunnen creëren? De procedure voor een arbeidskaart is al ingekort van zes tot vier maanden. Wat mij betreft is dat zelfs nog niet snel genoeg."

Lees meer