Vlaams Belang groeit in nieuwe peiling, terwijl alle regeringspartijen sinds laatste verkiezingen verliezen

In een nieuwe peiling van RTBF en La Libre Belgique gaat Vlaams Belang er fors op vooruit. Als het nu verkiezingen zouden zijn, zou Vlaams Belang 6,2 procent winst maken tegenover de laatste federale verkiezingen in 2014. En die kiezers gaan ze halen bij de regeringspartijen, want N-VA moet 3,2 procent inleveren, CD&V verliest 3,6 procent, en ook Open Vld valt bijna drie procent terug.

Het politieke landschap zou er na verkiezingen als volgt uitzien volgens de peiling bij 2.811 Belgische kiesgerechtigden. N-VA blijft de grootste Vlaamse partij met 29,2 procent, maar moet dus wel meer dan drie procent inleveren. Al is de partij er sinds de laatste peiling wel wat op vooruitgegaan - er is dus wel sprake van een groei sinds de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging. Ook CD&V gaat achteruit en zou nu 15 procent halen. En ook Open Vld ontsnapt niet: de Vlaamse liberalen verliezen 2,9 procent en houden zo nog 12,6 procent over.

Vlaams Belang profiteert het meest van het verlies van de regeringspartijen. Met een groei van 6,1 procent zou de partij nu 11,9 procent halen. We zien dus een gelijkaardige beweging als momenteel in Frankrijk, want Vlaams Belang heeft die kaap van tien procent al lang niet meer gehaald. Ook sp.a profiteert een beetje, al winnen de socialisten maar 0,1 procent om een totaal van 14,1 procent te halen. Groen wint forser met drie procent en komt uit op 11,6 procent, mogelijk een effect van de aandacht die de partij tijdens de klimaattop opeist.

Vrije val PS duurt voort

In Wallonië zet de PS z'n vrije val verder. De partij van ex-premier Elio Di Rupo zakte al 4,8 procent sinds de laatste verkiezingen en houdt nog 27,2 procent over. Daarmee blijven de socialisten wel de grootste, want de MR van premier Charles Michel verloor ook 1,1 procent en haalt nu 24,7 procent. CDH blijft vrij stabiel op 13,5 procent. De winnaars langs Waalse kant zijn dan de PTB, die met 4,8 procent groeit naar 10,3 procent in totaal, en ook Ecolo doet het beter met een stijging van 1,3 procent naar 9,5 procent.

In Brussel tot slot zijn volgens de peiling de partijen PS (21,8%) en MR (21%) ongeveer even groot.

(Bronnen: RTBF & La Libre Belgique)

Lees meer