Slechtste VRT-programma van het jaar? Sociale media verpletteren Tom Waes en Cath Luyten, want het was #EchtnietOK!

opinieDe eerste aflevering van 'Echt niet OK!', het nieuwe programma van Tom Waes en Cath Luyten, was geen succes. De hashtag #EchtnietOK was al gauw trending, maar helaas voor één gebeurde dat vooral door negatieve reacties. Het programma was amper tien minuten bezig toen de onvermijdelijke grapjes werden gemaakt: dit is #EchtnietOK! Sommigen roepen het programma zelfs op de valreep uit tot het slechtste van het jaar.

Je kon er gif op innemen dat enkele Twitteraars al de hele dag op die ene tweet zaten te broeden om als eerste te zeggen dat het programma #EchtnietOK was. Ze werden op hun wenken bediend. Voor wie het gemist heeft: EchtnietOK! heeft veel weg van schooltelevisie, alsof de openbare omroep de kijker wil opvoeden. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van Cath Luyten en Tom Waes, maar door een gebrek aan humor slaat het programma de bal compleet mis. En dat vond dus ook Twitter:

Uiteraard zorgde de naam van het programma voor veel woordspelletjes

En ook publiekslieveling Tom Waes zelf werd deze keer niet gespaard

Is dit het gevolg van de besparingen bij de VRT?

En natuurlijk bleven verwijzingen naar andere thema's niet uit

Maar eerlijk is eerlijk: er waren ook wel enkele positieve reacties

En ook Wouter Torfs was onder de indruk

Was het dan echt zo erg voor alle criticasters? We begrijpen de intenties en het idee achter het programma wel, maar die komen niet goed tot uiting. Meteen wordt de boezem van Cath Luyten in de strijd geworpen, maar ook daaraan konden we ons niet laven. De sketches zijn natuurlijk vooral grappig bedoeld. Alsof we vanaf nu als man in de kleedkamer na het sporten een afgesproken afstand tot de kont van een andere man moeten respecteren. En het is toch logisch dat vrouwen elkaar helpen om de rits aan de achterkant van hun kleedje te sluiten, terwijl mannen dat niet doen met de rits aan de voorkant van hun broek? Het roept hier en daar wel een glimlach op, maar de sketches zijn gewoon veel te braaf.

Te veel clichés

Eigenlijk hadden ze er gewoon los over moeten gaan, zodat we niet konden twijfelen aan het feit dat dit geen verborgen poging is om de Vlaming te fatsoeneren. Zeker als je de eeuwige clichés over mannen en vrouwen bovenhaalt, moet je flink overdrijven om grappig te zijn. Een man die een lievelingsblouse heeft, terwijl zijn vrouw die spuuglelijk vindt, hoe los je dit op? Wie de sketch serieus opvat zou gaan vermoeden dat de man geen recht op spreken heeft, want geen enkele situatie houdt er rekening mee dat hij ze gewoon mag houden.

Dat is uiteraard niet de bedoeling, maar erg humoristisch is de uiteindelijke oplossing niet: een vriendin vragen om hem even te zeggen dat het een lelijke blouse is, en hij zal wel luisteren. Of stel dat je een tattoo hebt en je wil je date geen uren zitten vertellen wat ze betekent, schrijf er dan een blog over. Dat kon allemaal wel wat creatiever en humoristischer, denken we dan.

Verborgen camera

Een beetje hoop kregen we toen Tom Waes en Cath Luyten undercover gingen voor verborgen camera, maar andermaal was het gewoon te braaf. Tom Waes ging mensen vragen om hem eens op de rug te krabben, het was moeilijk om niet even te denken aan een sketch uit Foute Vrienden, waar Begijn Le Bleu dat anders zou aanpakken met bijvoorbeeld Jeron Dewulf achter de micro. Tom staat er alleen voor en doet het allemaal lijken alsof het echt een serieus sociaal experiment is.

Cath Luyten zit dan weer met een fictieve dochter op een terras en vertelt haar dat ze geen borsten heeft. De reacties bij andere mensen zijn nauwelijks verrassend of grappig te noemen. Enkel wanneer iemand haar onbewust zegt dat Cath Luyten zelf ook geen borsten heeft, krijgt de sketch onze aandacht, maar dan mogen we niet zien hoe die vrouw reageert wanneer ze ontdekt dat het Cath zelf is die onder de pruik verborgen zit.

We keken eerlijk gezegd wel uit naar de samenwerking tussen twee vrolijke gezichten zoals Tom Waes en Cath Luyten, maar voorlopig kunnen we dit nog geen succes noemen. Een klein beetje stouter, een tikkeltje meer lef en dit had misschien wel leuke televisie kunnen worden, zeker met twee heerlijke tv-figuren als Cath en Tom. Uiteindelijk zegt Cath Luyten op het einde van de aflevering wat Twitter toen al lang trending had gemaakt: "Dit was Echt niet OK!, tot volgende week!" Over dat laatste zullen veel kijkers nog even moeten nadenken.

Lees meer

Lees meer