Sneeuwwitje van Disney? Dat dacht je maar: de eerste verfilming dateert al uit 1916

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

We kennen allemaal Sneeuwwitje als Disneyklassieker. In 1937 bracht Disney Sneeuwwitje uit als allereerste lange animatiefilm. Maar het verhaal van Sneeuwwitje is veel ouder. 

Al in 1812 penden de gebroeders Grimm het alombekende sprookje neer in het eerste deel van hun Kinder- und Hausmärchen, een verzameling van 201 sprookjes. En de eerste verfilming dateert al van 1916. Die verfilming, van James Searle Dawley, is nu volledig te bekijken op Youtube. Eerlijk: het is bijna onmogelijk om de film helemaal uit te kijken. Tegenover hedendaagse films, gaat deze film natuurlijk tergend traag. Maar eigenlijk is hij best grappig. Daarom zet ik hier voor jullie een paar leuke fragmenten op een rij.

  • 3:45 De boze stiefmoeder krijgt de magische spiegel. Let vooral ook het bizarre figuur verkleed als kat op de achtergrond. Van dieren regisseren hadden ze toen duidelijk nog niet gehoord.
  • 6:37 Een of andere lakei spreekt Sneeuwwitje - die ocharme een pot moet poetsen waar ze helemaal in past - aan. Ik vraag me oprecht af wat er onder zijn jas aan het gebeuren is.
  • 29:20 Sneeuwwitje is alleen achtergelaten in het bos. De gevaren zijn niet te onderschatten. Waren die gebroeders Grimm geen Duitsers?
  • 35:00 De dwergen hebben duidelijk nog nooit van een meisje gehoord.
  • 48:05 Iets met een heks, een verklede kat en water. Uhuh...
  • 58:18 Daar is hij dan eindelijk, haar prins. Maar kussen...dat mocht precies nog niet.