In Polen is het al zover: wet erdoor om media “regeringsgezinder” en “patriottischer” te maken

Ook de Poolse senaat heeft gisteren een omstreden wet goedgekeurd die de media aan banden moet leggen. De regering in Warschau wil zo onder meer de publieke omroep TVP “regeringsgezinder “maken. Het doel is de publieke omroep, met verschillende radio- en televisiezenders, uiteindelijk te veranderen in “een Nationaal Instituut met veel programma's over cultuur en geschiedenis, om zo de patriottische houding van de Polen te versterken”.

De wet, die de publieke omroep onder controle van de regering brengt, werd eergisteren al goedkeurd in de Poolse Kamer, de Sejm. In zowel de Kamer als de Senaat in Polen heeft de de nationalistische en conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid de meerderheid. In de wet staat dat raden van toezicht en besturen van publieke media door de minister van Financiën kunnen worden benoemd en vervangen. Tegenstanders van de regering van premier Beata Szydlo zeggen dat haar partij de democratie uitholt en de publieke omroep tot spreekbuis van de regering wil maken.

Lech

De Poolse president Andrzej Duda heeft maandag al een omstreden hervormingswet bekrachtigd die het Constitutionele Hof in zijn land minder macht geeft.

In de praktijk zou dit volgens tegenstanders van de nieuwe wetten kunnen betekenen dat de regering niet meer gecontroleerd kan worden.

De conservatieve meerderheid baart ook de Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa zorgen. Hij riep vorige week op tot nieuwe verkiezingen in zijn land. Hij stelt dat de huidige politieke situatie in zijn land de democratie ondermijnt en Polen het "lachertje" van Europa maakt.

"Nee tegen dictatuur"

Tienduizenden Polen hebben vorige week in meer dan twintig steden gedemonstreerd voor de democratie en tegen de conservatieve regering. In de hoofdstad Warschau verzamelden de demonstranten zich voor de parlementsgebouwen en scandeerden "Nee tegen dictatuur".

Ook in Berlijn, Londen en Brussel waren kleine demonstraties van Polen.