Yes, you can! Hier zijn 13 handige tips om een échte pro te worden in je job

Je doet je werk heel graag. Meer zelfs: you looove your job! En bovendien ben je nog eens heel erg goed in wat je doet! Maar een mens wil toch altijd maar beter worden, niet? Heb jij ook de ambitie om een echte pro te worden in je job? Check dan zeker deze 13 handige tips:

1. Voel je goed in je vel

© Youtube/momoisakiwi

Iemand die zich fris en uitgeslapen voelt, kan nét dat extraatje meer doen dan verwacht. Een goede nachtrust is dus zeer belangrijk, als je er elke dag opnieuw voor de volle 200 procent tegenaan wilt gaan. Een uitgeslapen mens is er tenslotte twee waard ;-).

2. Blijf altijd positief, no matter what

© Youtube/Melonhead622

Positiviteit is niet alleen de sleutel tot geluk, maar ook tot succes. Probeer altijd alles van de positieve kant te bekijken. Heb je eens tegenslag? Kop op dan! Het is echt het einde van de wereld niet.

3. Geloof in jezelf

© Wordpress

Onderschat je eigen kunnen nooit! Je hebt al zo veel bereikt en dat heb je volledig aan jezelf te danken. Dus blijf gaan met die banaan, en onthoud heel goed: Yes. You. Can!

4. Vriendelijkheid is de sleutel tot succes ...

© Tumblr

Blijf altijd vriendelijk, tegen iedereen. Zo zijn anderen sneller bereid om je te helpen wanneer je hen echt nodig hebt. Trouwens: niet alleen je collega's mogen getrakteerd worden op je brede glimlach en je aangenaam gezelschap. Nope, ook de dame die 's middags je broodje maakt en de man van de security die je elke dag opnieuw begroet als jij het bedrijf binnenstapt, zullen zeker vriendelijk naar je teruglachen.

5. ... net zoals respect

© Giphy

Je collega's en jij vormen een team. Daarom is het belangrijk om te weten wat je collega's kunnen. Zo krijg je niet alleen respect voor wat ze in hun mars hebben, maar ook voor de dingen die ze niet kunnen. Op die manier weten jullie perfect wat jullie aan elkaar hebben.

6. Wees eerlijk

© Tumblr

Vertel altijd de waarheid. Als je bijvoorbeeld denkt dat je een deadline niet kan halen, laat dat dan op tijd weten aan je baas en vertel hem/haar niet dat je opdracht al lang afgerond is. Als je eerlijk bent, zal je ook meer begrip krijgen voor je situatie, wat die ook mag zijn.

7. En zorg ervoor dat mensen je kunnen vertrouwen

© Giphy

Vertrouwen is superbelangrijk! Haal je deadlines en kom al je afspraken na. Zo weten mensen dat ze op je kunnen rekenen. Ah ja, want jij bent een professional ;-).

8. Kom dus altijd op tijd

© Giphy

Time is money, right? Door stipt te zijn, bespaar je tijd uit. Dat is niet alleen handig voor jou, maar ook voor je collega, baas of klant.

9. Beter één notitieblokje bij de hand, dan 10 dingen vergeten

© Tumblr

We know: we leven in een tijdperk waar schrijven met pen en papier uitgestorven lijkt. Je moet 'notitieblokje' dan ook niet té letterlijk nemen. Welke smartphone of computer heeft er tegenwoordig geen notitie-app? Indeed. 'Schrijf' zo veel mogelijk op: to-dolijstjes, belangrijke informatie of contactgegevens, ...

10. Wees nooit bang om vragen te stellen ...

© h-cdn

Het cliché van 'er zijn geen domme vragen' is er niet voor niks. Je kan beter even iets dubbelchecken, dan verkeerde dingen doen of eeuwig met die vraag te blijven rondlopen. Bovendien toon je zo interesse in je werk ... of dat van een ander.

11. ... of om fouten te maken

© Tumblr

Iedereen maakt ze. Daarbij is niet elke fout even dramatisch. Maar probeer er vooral uit te leren. Oh ja, en probeer ook om alles altijd van de positieve kant te bekijken. Remember puntje 2 ;-)?

12. En leer elke dag bij

© pinimg

Jawel, zelfs de opperbaas van je bedrijf leert nog elke dag nieuwe dingen bij. Zo kan je jezelf bijvoorbeeld bijscholen door een extra opleiding of een online cursus te volgen. Of lees eens een boek in je vrije tijd dat je job kan verrijken.

13. Last but not least: wees trots op wat je al bereikt hebt

© buzzfed

Ook al werk je nog maar pas en ben je dus je eerste stappen in de bedrijfswereld aan het zetten: je hebt al een mooi parcours afgelegd en daar mag je trots op zijn. Want jij, en alleen jij, hebt die weg afgelegd. So keep up the good work!

Voilà, met deze tips ben je klaar om een échte pro te worden in je job. Wil je graag je nog meer handige tips? Check dan zeker de website van it factor.

© it factor

Bronnen: Monster, Buzzfeed, LiveCareer

Lees meer