Wat als … Popcorn Time het nu eens correct speelde

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

opinieVerschillende media berichten over de terugkeer van Popcorn Time, de ‘netflix voor piraten’;  de negatieve impact van deze illegale streamingdienst op de audiovisuele sector wordt zwaar onderschat. Mocht Popcorn Time correct rechten betalen, dan zou er geen vuiltje aan de lucht zijn. Dan zou de ganse sector dit platform toejuichen. De mensen achter Popcorn Time kiezen er echter bewust voor om te werken in de anonimiteit en de illegaliteit en doen tal van bedrijven oneerlijke concurrentie aan, niet in het minst onze Belgische producenten en distributeurs.

Voorstanders verstoppen zich achter het excuus dat een handvol films veel geld opbrengen, en dat ze daarom massaal andermans werk gratis mogen verspreiden. Maar lang niet alle films kennen succes en die paar blockbusters zorgen er net voor dat er kan blijven geïnvesteerd worden in nieuwe producties. Het succes van een product mag trouwens nooit een excuus zijn voor diefstal. Dat Popcorn Time en soortgelijke diensten daarmee mensen hier van hun job beroven of bijkomende werkgelegenheid tegengaan, wordt in deze discussie helemaal vergeten.

Er zijn al heel wat inspirerende legale modellen ontstaan; zoals Netflix, Play (More) van Telenet , Movies & series pass van Proximus, iTunes, Google Play en zij hebben één ding gemeen: deze platformen betalen wel een vergoeding voor de inhoud. Ten voordele van de vele jobs in deze sector, zowel in België als in andere landen: de producenten, de acteurs, de regisseurs, de scenaristen, de cameramensen ... Zonder deze mensen, is er geen inhoud, geen film of tv-serie en ook geen Popcorn Time.

Brave huisvaders lijken niet te beseffen

De impact op onze bedrijven is enorm. Ter illustratie, sinds Shaun the Sheep op Popcorn Time verscheen, is de film 120.000 keer illegaal bekeken in de Benelux. De distributeur zag meteen een terugval in het cinemabezoek en in de DVD- en VOD-verkopen. Voor firma’s zoals het Gentse Lumière, die meer dan 1 miljoen investeerde om de film uit te brengen en die 45 mensen tewerk stelt in de Benelux, is dit een ramp. En het ergste is dat de gebruikers, vaak brave huisvaders, niet eens lijken te beseffen dat zij actief schade toebrengen aan onze lokale bedrijven.

Uiteindelijk is de consument zelf de dupe, want met illegale spelers zoals Popcorn Time, krijgt de sector het steeds moeilijker om nieuwe films en series te maken. Het is bovendien onveilig voor hun PC of toestel. Gebruikers beseffen vaak niet aan welk beveiligingsrisico ze zich blootstellen: andere gebruikers krijgen tenslotte ook toegang tot uw harde schijf voor de hele duurtijd van de beschikbaarheid van de film.

Strafrechtelijk onderzoek

Momenteel loopt een strafrechtelijk onderzoek in België. De onderzoeksrechter heeft bepaald dat alle Belgische internetproviders verplicht zijn om de toegang tot Popcorn Time te blokkeren. De rechter doet dit om de belangen van de benadeelde partijen te beschermen. Op juridisch vlak bestaat er geen twijfel over dat Popcorn Time de wet overtreedt. Ook de nieuwe wegen naar het platform zullen geblokkeerd worden.

We zijn trouwens niet het enige land waar men actie onderneemt. In april besliste een rechter in de UK tot een nationale blokkering van Popcorn Time wegens schending van auteurs- en distributierechten. Recent volgden ook Italië en Portugal. In Duitsland krijgen gebruikers een boete in de bus.

In plaats van het aanpakken van consumenten in België is het wenselijk dat de overheid werk maakt van een snelle procedure om illegale websites ontoegankelijk te maken voor de consument naar het voorbeeld van wat er al bestaat voor illegale goksites. Ook de overheid heeft baat bij een veilige digitale economie en de promotie van een (betalend) legaal aanbod.

Onze economie evolueert meer en meer naar de creatie en verspreiding van films, tv-programma’s, muziek, games en boeken die digitaal verspreid worden. Als de overheid oogluikend blijft toelaten dat deze digitale economie systematisch wordt ondergraven door illegale exploitatie en piraterij, dan legt ze een zware hypotheek op de economische toekomst van niet alleen de audiovisuele sector, maar de hele creatieve industrie in ons land.

Geweten schoppen

Mensen betalen met gemak 3 euro voor een kop koffie, waarvan de kostprijs, inclusief koekje, melk en bediening, minder dan een euro is. Waarom zouden mensen dan niet bereid zijn dezelfde prijs te betalen voor een film die anderhalf uur duurt en waarvan de kostprijs miljoenen euro’s bedraagt?

Onderzoek wijst uit dat gebruikers wel willen betalen. Zouden zij initiatieven zoals Popcorn Time dan geen geweten kunnen schoppen? Wat als de gebruikers van illegale platformen zoals Popcorn Time nu een oproep doen om het correct te spelen en te innoveren binnen het wettelijk kader …? Wat als u als consument - als protest - het legale aanbod verkiest?

Een gezamenlijke bijdrage van Olivier Maeterlinck, directeur BEA, Namens BEA Video (Federatie van videodistributeurs) en VFDB (Federatie van filmdistributeurs), Michaël R. Roskam, voorzitter, Hans Herbots, ondervoorzitter en Jin Berghmans, zakelijk leider, namens de Unie van Regisseurs, en Ellen Onkelinx, Gedelegeerd bestuurder, namens VOFTP (Vereniging van Vlaamse onafhankelijke film- en televisieproducenten)

Lees meer