Exit Vuye, enter De Roover: wissel bij N-VA-fractieleider in de Kamer

N-VA'er Hendrik Vuye zet een stap opzij als fractieleider in het federaal parlement om zich te kunnen focussen op het communautaire discours van de partij. Dat laat voorzitter Bart De Wever weten in een persbericht. En dat komt Vuye bijzonder goed uit. Het management van zo'n grote fractie bleek toch niet echt z'n ding en de kritiek van de Vlaamse Beweging zat 'm diep. Twee vliegen in één klap. 

Inhoudelijk deed hij het bijzonder graag. N-VA-fractieleider Hendrik Vuye heeft er duidelijk plezier in om de debatten in de Kamer te leiden, maar het was de administratie van de fractie die niet echt van een leien dakje liep. Het managen van zo'n grote fractie, die toch uit meer dan 30 parlementsleden bestaat, is bijna als het leiden van een klein bedrijf. "Het managen vond hij niet leuk", klinkt het binnen de partij.

"Na gesprekken met de partijtop en enkele sleutelfiguren uit de Vlaamse Beweging, ben ik tot de conclusie gekomen dat wij niet in passiviteit mogen blijven steken", zegt Bart De Wever in een persbericht, waarin hij het tweede probleem van Vuye blootlegt. De druk vanuit de Vlaamse vleugel werd te groot, of werd toch als bijzonder groot ervaren binnen de partij, en dat steekt bij Vuye.

Twee vliegen in één klap

En zo vallen de puzzelstukjes in mekaar. Vuye doet afstand van z'n functie als fractieleider en kan geloofwaardig het communautaire project naar zich toetrekken. Hij kan eervol z'n taak doorgeven én kan werk maken van de Vlaamse kritiek die 'm zo gevoelig ligt. Twee vliegen in één klap.

Wie hem gaat opvolgen, is nu nog niet duidelijk. Morgen wordt de N-VA-fractie bijeen geroepen en volgende week wordt er beslist wie de nieuwe fractieleider wordt. "Morgen gaan we de temperatuur al eens meten", zegt de gedoodverfde opvolger, Peter De Roover.

"Een aantal mensen hebben me al gevraagd of ik het wil doen, dus ik zal mijn verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan", zegt hij aan onze redactie. "Als er consensus bestaat rond mijn figuur, zal ik me ter beschikking stellen." De Roover is vandaag al penningmeester en hij wordt breed gedragen binnen de partij(top).

Lees meer