Vrouwelijke vluchtelingen vaak seksueel misbruikt bij reis naar Europa

Vrouwelijke asielzoekers die vanuit Turkije of Griekenland via de Balkan naar West-Europa reizen, hebben regelmatig te maken met (seksueel) geweld. Beveiligingspersoneel, smokkelaars of andere migranten zouden druk hebben uitgeoefend om seks met ze te hebben. Een groot deel van de vrouwen zegt ook financieel uitgebuit te zijn. Er duiken ook steeds meer berichten op over mensenhandelaren die in onze contreien aan asielcentra worden gesignaleerd: ze proberen vrouwen te strikken om in de prostitutie te stappen.

In een rapport van Amnesty International dat vandaag is verschenen, staat dat Griekenland, Hongarije en Kroatië de onveiligste plekken zijn voor vrouwen die op de vlucht zijn naar Europa. De mensenrechtenorganisatie baseert de bevindingen op gesprekken met veertig vrouwelijke vluchtelingen in Duitsland en Noorwegen die via Turkije naar Griekenland zijn gereisd.

Beveiligingspersoneel, smokkelaars of andere migranten zouden druk hebben uitgeoefend om seks met ze te hebben.

De meeste van de vrouwen vertellen hoe ze al van in het begin van hun trip voorstellen kregen: een korting of een paar plaatsen naar voor op de wachtlijst voor de oversteek in ruil voor seks.

Een groot deel van de vrouwen zegt ook financieel uitgebuit te zijn. (“All the women described feeling threatened and unsafe during the journey. Many reported that in almost all of the countries they passed through they experienced physical abuse and financial exploitation, being groped or pressured to have sex by smugglers, security staff or other refugees.”)

Prostitutie

Ook het feit dat in die landen de vrouwen een slaapzaal moesten delen met honderden mannen, leidde tot problemen. De angst voor verkrachtingen nam toe toen de vrouwen badkamers moesten delen met de mannen. Sommige vrouwen weigerden te eten en drinken, om te voorkomen dat ze naar dezelfde toiletten moesten als de mannen, stelt Amnesty International. Andere asielzoekers klagen over geweld door politie en beveiligingspersoneel.

Meerdere Nederlandse asielzoekerscentra hebben te maken met mensenhandelaren die jonge vrouwen zouden rekruteren en aanzetten tot prostitutie. De Nederlandse politie onderzoekt dat alvast. Ook in Duitsland hadden ze dat al vastgesteld.

Lees meer