Demir geen kandidaat fractieleider N-VA: "Ik steun elke vrouw die het wil worden"

Zuhal Demir (N-VA), pas terug van een TV-reis naar Koerdistan, steunt "vrouwen die kandidaat zijn" voor de functie van fractieleider bij de N-VA. Zelf is ze geen kandidaat. Vandaag neemt de fractie een beslissing, maar de kans is zeer groot dat het toch Peter De Roover wordt. Hij geniet de steun van Bart De Wever, de N-VA-voorzitter.

De afgelopen dagen werd Zuhal Demir, een van de bekendste parlementsleden van de N-VA, vaak genoemd als mogelijke nieuwe fractieleider. De grootste fractie van het land, met 33 zitjes in de Kamer, zoekt een nieuwe leider. Hendrik Vuye, de vorige fractieleider, gaat zich toeleggen op het confederale dossier van de partij, en men wilde een betere, efficiëntere voorzitter van de fractie.

Maar Demir is geen kandidaat, zo zegt ze zelf. "Ik wil me focussen op Genk en Limburg", gaf ze mee aan Radio 1. Onlangs nog verhuisde Demir van Antwerpen terug naar haar geboorteplek Genk, waar ze een gooi naar de sjerp wil doen in 2018.

Over wie Vuye moet opvolgen, doet ze geen uitspraken. "Maar we hebben heel veel talent, we gaan een sterke fractieleider kiezen." Vandaag moet de fractie daarover een beslissing nemen. Echt democratisch gebeurt dat niet: het is Bart De Wever himself die een 'consensusvoorstel' zal doen. Verwacht wordt dat hij Peter De Roover naar voor schuift.

Vrouwen steunen vrouwen

Bij de N-VA is m'n verbaasd dat er zoveel gelekt is over de fractie: een teken dat de partijdiscipline behoorlijk is afgenomen. "Ik heb me er ook aan geërgerd, aan alles wat er allemaal geschreven is", zegt Demir. Maar ze lijkt wel niet helemaal mee te gaan met De Wever z'n voorkeur. Want ze verkiest een vrouw als leider: "Ik ben zelf vrouw, en er zijn te weinig kansen voor vrouwen. Ministers, partijvoorzitters zijn vooral mannen. Als er vrouwen zijn die goesting hebben om het op te nemen, zal ik die zeker steunen." In dat verband valt telkens de naam van Sarah Smeyers.

Ook op de kritiek dat Demir afwezig was in de Kamer om op te draven in een TV-programma, had de Limburgse een antwoord klaar. "Ik heb bewust gekozen voor dat programma. Het was helemaal geen plezierreis, maar harde confrontatie met de realiteit. We hebben vluchtelingenkampen bezocht, aan de frontlinie gestaan, je riskeert er je leven. Als er één persoon is die daaraan moet deelnemen, is het toch wel een politicus?"

Lees meer